Moeizame strijd voor Robert Shwartzman beloond met podium in Monza

Formula 2 Monza Prema

Robert Shwartzman zich vocht terug naar de derde plaats in Monza en kaatste terug van een zware kwalificatiesessie met een zwaar bevochten podium in ronde 5 van het FIA Formule 2-kampioenschap 2021.

De Rus herstelde zich prima van P12 naar P6 in Race 1, ondanks een witte lijn penalty die hem van de derde positie degradeerde. Shwartzman mikte vervolgens op hetzelfde resultaat in Race 2, aangezien hij meer terrein won en uiteindelijk P3 veiligstelde met een gedurfde inside-manoeuvre bij Ascari.

Oscar Piastri had een overtuigende dag nadat hij gisteren de pole had neergezet en in Race 1 vanaf de vijfde startrij moest starten. De 20-jarige Australiër wist het rommelige openingsgedeelte van de race vrij te maken en claimde uiteindelijk P6. In Race 2 eindigde hij op P7 en zette hij cruciaal de snelste ronde neer, waardoor zijn voorsprong in het kampioenschap bijna intact bleef. Shwartzman en Piastri zullen zondagochtend weer op de baan zijn voor de laatste race van het weekend.

Robert Shwartzman: “We hadden vandaag twee podiumplaatsen kunnen behalen, maar officieel is het er maar één. Ik ben blij maar tegelijkertijd teleurgesteld omdat de kwalificatie van gisteren een complete puinhoop was, en vandaag in Race 1 kregen we een podium weggenomen. De start was echt goed. Er werd veel gevochten en het doel was alleen om er doorheen te komen. Ik deed wat inhaalacties voor de eerste safety car, en hoewel de herstart een beetje onverwacht was vanuit de auto vooraan, voelde ik dat de auto was echt goed. Ik kwam door het veld toen we een VSC kregen die in een safety car veranderde, maar we hadden een zeer positieve race. Toen kregen we P3 in Race 2. Ik had een heel goede start en ik probeerde herhaal wat we vanmorgen deden, maar ik werd steeds geblokkeerd en ik was niet bereid om dat risico te nemen, dus ik deed een beetje achteruit. Morgen zullen we vrij ver beginnen, maar we hebben pitstops, een goed tempo en veel motivatie om te vechten rug.”

Oscar Piastri: “We kregen P4 in Race 1, een zeer veelbewogen race met behoorlijk veel crashvermijding, wat het interessant hield. Het was behoorlijk solide om zes plaatsen vanaf onze startpositie goed te maken, maar het had iets beter kunnen zijn. Hoe dan ook, het was nog steeds een goede race. We hielden het schoon en scoorden goede punten, dat was het doel. In race 2 scoorden we P7 en de snelste ronde. Had beter gekund, had slechter kunnen zijn. Ik denk dat het een heel andere race was dan de eerste omdat er niet zoveel actie was, vooral in de DRS-trein was het erg lastig met de hogere temperaturen. Ingehaald worden door Pourchaire was niet ideaal, maar toen kreeg ik het terug, en ik reed ook de snelste ronde die altijd handig.”