Shwartzman en Vips zegevieren op zaterdag tijdens Formule 2 races 1 &2 op circuit van Baku

F2 2021 Azerbeidzjan Prema

Robert Shwartzman en PREMA Racing genoten van een schitterende dag in Bakoe toen het FIA Formule 2-kampioenschap van start ging met race 1 en 2 op de Azerbeidzjaanse straat. Shwartzman won Sprint race 1 terwijl Jüri Vips de zege pakte in race 2

De Russische coureur, ondersteund door de Ferrari Driver Academy, vertrok vanaf P1 op de reverse grid van Race 1 en leidde van start tot finish. Zelfs na een lange vroege safety car-situatie, hield Shwartzman de controle en behaalde zijn eerste overwinning van het jaar met een aanzienlijke marge. In race 2, beginnend vanaf P10, zette hij een slimme run samen, hield zijn neus weg van de vroege slijtage en eindigde op P5 om een ​​consistente run af te sluiten.

Aan de andere kant kende Oscar Piastri een moeizame start, maar vocht hij op indrukwekkende wijze terug. De 20-jarige Australiër werd op zijn beurt 2 van de openingsrace van achteren geraakt. Het zware contact lanceerde Piastri in een andere auto en de resulterende schade bleek onhoudbaar te zijn. In race 2 startte Piastri vanaf P19 en herwon gestaag terrein, waarbij hij optimaal profiteerde van racesituaties om zijn score te maximaliseren. Piastri claimde uiteindelijk P8 en zette de snelste ronde van de race neer om drie waardevolle punten te pakken.

Robert Shwarzman:”Het is goed om terug te zijn met een overwinning. Het heeft wat tijd gekost en ik hoop dat het een goed startpunt is voor het kampioenschap. De start vanaf P1 was goed, ik wist de eerste positie te behouden en meteen had ik een behoorlijk goede grip, en ik kreeg meteen het gat. Het gat werd steeds groter en omdat de auto echt goed was, en het werd altijd beter, dus dat is geweldig. In race 2 was de start behoorlijk goed en ik probeerde weg te blijven van het bloedbad. Na de drie safety-car-situaties zat ik achter het peloton op P5, maar ik had geen perfecte balans met banden, en ik was een beetje langzamer in de bochten waar het belangrijk is om rotatie te hebben. Kortom, we bleef de rest van de race op P5. Hoe dan ook, het was een heel positieve dag. Laten we hopen op een goede race morgen.”

FERRARI F1 GP BAKU – SABATO 05/06/2021 credit @Scuderia Ferrari Press Office

Oscar Piastri: “Race 1 was een erg korte race omdat ik van achteren werd geraakt in bocht 2. Ik werd in een andere auto geduwd, had een lekke band en brak mijn voorvleugel. Vanaf de 19e, in race 2 behaalden we een behoorlijk resultaat en de snelste ronde om een ​​paar bonuspunten te scoren. We hadden in het begin wat moeite met het krijgen van referenties en zo, ik denk dat we de prijs een beetje betaalden voor het slechts drie bochten maken in de eerste race. In het eerste deel van de race was ik alles onder de knie te krijgen. In het midden waren we redelijk goed, maar uiteindelijk hadden we niet helemaal het tempo in vergelijking met Ticktum en Lawson. Ik ben blij, het had iets beter gekund, maar we “We bevinden ons in een goede positie voor morgen. We weten wat we moeten veranderen en waar we aan moeten werken. Hopelijk kunnen we een aantal solide punten mee naar huis nemen.”

Jüri Vips van Hitech Grand Prix hield zijn neus schoon in een chaotische Sprint Race 2 in Bakoe om zijn allereerste overwinning ooit te behalen, in de 100e race van de Formule 2, waarbij hij een gecontroleerde prestatie neerzette tussen meerdere stilstanden en zes pensioneringen, om voor Charouz Racing System te eindigen David Beckmann en Jehan Daruvala van Carlin.

Baku blijkt een beetje een kickstarter te zijn voor de titelfavorieten van het voorseizoen in de F2, met Vips die Robert Shwartzman vergezellen bij het behalen van een eerste overwinning van het seizoen, het duo kaatst terug na een teleurstellende start van het jaar.

Het liep echter niet van een leien dakje, want de Est moest hard werken voor de overwinning. Vanaf de derde plaats overleefde de Hitech-coureur twee herstarts van de Safety Car terwijl hij zich een weg baande langs Bent Viscaal en David Beckmann.

Ondanks een goed gevecht moest Charouz-rookie Beckmann genoegen nemen met de tweede plaats voor Daruvala, terwijl omgekeerde polesitter Viscaal zakte naar de vierde plaats.

Shwarztman vervolgde zijn eerste overwinning met een vijfde voorsprong voor Dan Ticktum, die herstelde van een crash in de openingsronde om als zesde te eindigen. Liam Lawson maakte 13 plaatsen goed naar de zevende plaats, terwijl Oscar Piasti de laatste punten innam.

Liam Lawson zal proberen de prestaties van zijn Hitech-teamgenoot te evenaren in de hoofdrace, wanneer de Kiwi om 12.40 uur lokale tijd vanaf pole start.