Campos coureur behaalt punten op Hungaroring tijdens F3 debuut

2022 FIA Formula 3 Championship Campos Hungaroring

Campos Racing heeft meer punten mee naar huis genomen op de Hungaroring, waar dit weekend de zesde ronde van het FIA Formula 3 Championship-seizoen van 2022 plaatsvond.

Oliver Goethe, op zijn eerste optreden in de op de Formule 3 gebaseerde raceserie, startte zaterdag vanaf pole position en rondde, ondanks moeilijke weersomstandigheden, de top acht af om zijn eerste punt te scoren. De Spanjaarden David Vidales en Pepe Martí bewezen snelheid en race-trim, maar kleine tegenslagen weerhielden hen ervan om de puntenbetalende posities te bereiken.

2022 FIA Formula 3 Championship Campos Hungaroring

Op vrijdag zette Vidales een rondetijd neer van 1m33.052s in de vrije ochtendtraining en eindigde als 12e als snelste in de timesheets, wat een positief begin van het weekend was. Goethe en Martí voltooiden ook een vruchtbare vrije training met tijden van 1m33.674s en 1m33.867s op hun naam. Alles werd nog serieuzer in de kwalificatie met de Campos Racing-coureurs die vochten voor een top-12-resultaat om vooraan te starten op de reverse grid van zaterdag. Met nog zeven minuten te gaan lag Vidales op de 11e plaats, maar een rode vlag in de slotmomenten van de sessie bleek voor iedereen een uitdaging. Aan het einde klokte Goethe een rondetijd van 1m33.106 in de laatste vliegende ronde en nam hij de 12e snelste tijd in de schermen. Daardoor zou hij zaterdag vanaf de pole starten. Martí verloor zijn kansen op een zeer kleine marge toen hij zich als 13e kwalificeerde met een tijd van 1m33.124s. Vidales zette een beste rondetijd neer van 1m33.217s en startte vanaf rij 8e.

Zaterdag was een loterij omdat de sprintrace nat werd verklaard en achter de safety car van start ging. Met een rollende startprocedure, vanwege het slechte zicht, probeerde Goethe fouten in het begin te voorkomen, toen hij voor het eerst met de Dallara F3-auto in natte omstandigheden reed. Ondanks dat hij in het begin drie plaatsen verloor, zette hij een sterk tempo neer in de strijd met de gebruikelijke koplopers in de serie. Midden in het peloton kwam er een einde aan de race van Vidales na een contact met een andere rivaal en ook Martí had moeite om plaatsen te veroveren. Na 18 ronden pakte Goethe de geblokte vlag op de 8e plaats en behaalde het laatste punt. Martí’s late aanval beloond met een 14e plaats ondanks inhalen is bijna onmogelijk in Boedapest.

2022 FIA Formula 3 Championship Campos Hungaroring

De hoofdrace van zondag, bestaande uit 24 ronden, vond plaats op een vochtige baan op natte banden. Vidales maakte een sensationele ontsnapping en haalde zeven auto’s in de eerste ronde in en schoof op naar de negende plaats. Verder op drift, werd Martí gedwongen een pitstop te maken toen hij contact maakte met een andere auto en Goethe spinde uit, maar hij voegde zich toch weer bij de race. Vidales was een blikvanger dankzij zijn gevecht met Arthur Leclerc in het begin en later ook de show met zijn duel met Roman Stanek en Reece Ushijima. Helaas worstelde Vidales op de laatste momenten van de race met bandenslijtage, op een droge baan, en was hij niet in staat om coureurs op verse slicks op afstand te houden. Uiteindelijk kwam de Spanjaard als 13e over de finish. Goethe en Martí eindigden achteraan na hun moeizame start van de race.

De zevende manche van het seizoen vindt plaats op Spa-Francorchamps op 27-28 augustus na de zomerstop.