Zane Maloney sluit puntenjacht af met P2 op Hungaroring

2022 FIA Formula 3 Championship Hungaroring Zaney MaloneZane Maloney

De 18-jarige Zane Maloney sloot de hoofdrace van het FIA Formule 3-kampioenschapsweekend op de Hungaroring af op P2. Roman Staněk pakte P12, terwijl Jonny Edgar werd afgeremd door contact van achteren.

De zesde manche van het FIA Formule 3-kampioenschap van 2022, gepland op het circuit aan de rand van Boedapest, werd vandaag afgesloten met de Feature Race, die opnieuw werd verreden met een drogende ondergrond van een vroege regenbui. Dat zorgde voor wat problemen voor de coureurs die met de natte banden op de baan waren. Op de ups en downs van het circuit van Hungaroring herwon Trident Motorsport het podium dankzij de 18-jarige Bajan Zane Maloney. De in Barbados geboren coureur, die in de kwalificatie de op één na snelste tijd neerzette, had een perfecte start en viel de leider, Alexander Smolyar, in de eerste paar ronden aan. Daarna behaalde Maloney de tweede plaats door de aanvallen van Oliver Bearman in de laatste fase tegen te gaan en zijn rivaal bij de laatste snik te verslaan

Voor Maloney was het zijn eerste podiumplaats in het FIA Formule 3-kampioenschap. Roman Staněk, die zich tijdens de race goed had hersteld van de 14e op de grid naar de puntenzone op P10, had niet veel geluk. In de slotetappe was de Tsjechische coureur niet in staat om te vechten tegen de herstellende coureurs die besloten hadden de pits in te gaan voor slicks. Er was ook geen grote voldoening voor Jonny Edgar. Tijdens de openingsronde werd de Britse coureur achterop geraakt door Martì, die later bestraft werd, en moest hij de pits in voor een bandenwissel. Eenmaal terug op de baan onderaan de hitlijsten kon de Red Bull Junior de puntenzone niet in het vizier krijgen.

Giacomo Ricci, teammanager: “We zijn verheugd om weer op het podium te staan ​​en een solide tweede plaats te hebben behaald met Zane Maloney. Hij profiteerde enorm van zijn tweede start op de grid en had een race van topklasse die eindigde met P2 op het podium. Staněk leverde een goede comebackrace, maar kon de aanvallen van de coureurs die slicks hadden aangebracht niet tegengaan. De Tsjechische coureur betaalde een hoge prijs voor het starten vanaf de zevende startrij op de grid. Jonny Edgar werd achterop geraakt door een andere auto op de eerste ronde en moest hij de pits in voor een bandenwissel. Het incident verhinderde hem om zijn goede reeks resultaten voort te zetten sinds hij zich weer bij het team op Silverstone voegde.”

Het FIA Formule 3-kampioenschap neemt een maand pauze. In het laatste weekend van augustus staat de volgende ronde van het seizoen op het historische Belgische circuit van Spa-Francorchamps.

images © 2022 Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency