Zhou Guanyu en Abu Dhabi Racing by Prema gekroond tot 2021 F3 Aziatische kampioenen

F3 ASIA 2021 Zhou Guanyu

De Chinese Zhou Guanyu werd vandaag op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi gekroond tot de Aziatische F3-kampioen 2021, nadat tijdens een dramatische seizoensfinale de hoop van titelrivaal Pierre-Louis Chovet van Pinnacle Motorsport na zijn pensionering uit de voorlaatste race de mist in ging.

Zhou’s Abu Dhabi Racing by Prema bezegelde de Teams-titel na een indrukwekkend debuutkampioenschapsseizoen, terwijl Ayumu Iwasa van Hitech GP de Rookie Cup won na een intens gevecht om eer met teamgenoot Reece Ushijima.

Zhou, lid van de Alpine Academy, zei: “Met een achterstand van 32 punten in de laatste ronde was het niet gemakkelijk, maar ik heb nooit opgegeven voor de laatste race. Vandaag maakten we een perfecte start, kwamen aan de leiding en het was head down om hier te winnen. Het is ongelooflijk om de Aziatische F3-kampioen te zijn. Het was een goede ervaring en ik heb echt genoten van mijn vier weken hier. “

Het kampioenschap racete voor het eerst dit seizoen op de volledige 5.554 km lange F1-configuratie van het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi en leverde een drietal bloedstollende races op in de vijfde en laatste ronde van het seizoen. Op weg naar de laatste ronde had Chovet een voorsprong van 32 punten aan de top van het coureursklassement, maar de 21-jarige Zhou steeg naar de eerste plaats na 3Y Evans GP’s Patrik Pasma kreeg een penalty in Race 13, gevolgd door pensionering door de Fransman. in Race 14 na een race-incident, gaf de Chinese coureur een voordeel op één punt bij de start van de laatste race. Zhou zette een wiel niet verkeerd, een dominante overwinning leverde hem zowel de kampioenstitel als 18 FIA Super License-punten op.

Chovet, 18, eindigde als tweede in het kampioenschap, 16 punten achter Zhou en verdiende daarmee 14 Super License-punten, met Mumbai Falcons India Racing Ltd. en Red Bull Junior Driver Jehan Daruvala als derde voor Pasma. Roy Nissany van Hitech GP eindigt het seizoen als vijfde, voor 3Y Evans GP’s Isack Hadjar uit Frankrijk, Dino Beganovic uit Zweden, Iwasa, Cem Bolukbasi van BlackArts Racing, die ook derde werd in de Rookie Cup, en Roman Stanek van Hitech GP op de tiende plaats.

Race 13
Terwijl Zhou Guanyu een goede start maakte vanaf pole voor Race 13, kon hij de deur niet snel genoeg sluiten voor de omhoogschietende Fin Patrik Pasma, die langszij was gestart. De 3Y Evans GP-coureur nam de binnenlinie om de leiding in bocht 1 te pakken en keek nooit achterom, richting de geblokte vlag.

Zich bewust van de titelaandelen – en met een griezelige voorkennis – hield Zhou het hoofd koel, zette de snelste raceronde neer om in pole position te blijven voor de voorlaatste race van het seizoen en hield Pasma binnen handbereik. Ondertussen had de puntenleider Pierre-Louis Chovet op P5 aanvankelijk een blik op Kush Maini bij de start, maar de coureur van Mumbai Falcons India Racing Ltd. had er niets van en hield zich op de vierde plaats achter Roman Stanek. In plaats daarvan kreeg de Fransman plotseling te kampen met Roy Nissany die langszij kwam. Het paar maakte contact en dwong Chovet om wijd te rennen voordat hij zich weer voegde voor de Israëliër. David Vidales had in de eerste ronde winst geboekt vanaf zijn startpositie op P8 en schoof op naar de vijfde plaats achter Maini en voor Chovet, Nissany en Jehan Daruvala.

Terwijl Pasma zijn voorsprong consolideerde, zorgde Zhou ervoor dat hij uit de buurt bleef van het dicht opeengepakte gevecht van zes wagens onder leiding van Stanek, waarbij de Tsjech, Maini, Vidales, Chovet, Nissany en Daruvala het allemaal uitdokten voor positie. Nissany vond uiteindelijk een weg langs Chovet en liet de titelfavoriet zakken naar de zevende plaats.

Na bijna de hele race op de laatste podiumplaats te hebben gestaan, zag de 12e ronde het noodlot voor Stanek toen een technisch probleem een ​​vroegtijdig einde aan zijn race maakte. Zijn auto kwam tot stilstand net na de start / finishlijn en bracht de gele vlaggen uit. Hartzeer voor de Tsjech betekende echter een verhoging naar het podium voor Maini, zijn eerste van het kampioenschap.

Er was ook teleurstelling in de late race voor Alex Connor, de 3Y Evans GP-coureur die de Rookie Cup-lopers leidde tot de laatste minuten toen hij gedwongen werd met pensioen te gaan. Dat zette Cem Bolukbasi in de rij voor zijn eerste Rookie Cup-overwinning.

Bij de vlag kwam Pasma over de streep voor Zhou, maar de Fin, samen met een aantal andere coureurs, was er niet in geslaagd om te vertragen onder geel en kreeg een straf van vijf seconden die hem naar de tweede plaats degradeerde. Dat leverde Zhou een cruciale 25 punten op voor de overwinning en scheurde een stuk uit de kampioenschapsleider van zijn titelrivaal Chovet. Maini vierde zijn eerste podiumplaats als derde, waarbij Nissany later promoveerde naar de vierde plaats voor Chovet nadat een penalty Vidales naar de zesde plaats had gedegradeerd voor Daruvala. Bolukbasi was een andere coureur die een overtreding begaf van de Stewards en zijn eerste Rookie Cup-overwinning verloor aan Reece Ushijima.

Race 14
Het was déjà vu voor pole-sitter Zhou Guanyu aan het begin van de voorlaatste race van het seizoen toen Patrik Pasma hem opnieuw aanviel bij de start, de leiding nam in bocht 1 en de Chinese coureurs van zich afschudde in pogingen om zijn pole-voordeel te herwinnen. , waarbij Jehan Daruvala hard pushte om het leidende paar bij te houden.

Verderop liep Roy Nissany wijd na een poging om Pierre-Louis Chovet te pakken te krijgen, maar even later sloeg het noodlot toe voor de leider in het kampioenschap toen een samenkomst met Roman Stanek de race voor beide coureurs beëindigde. Het incident bracht ook de safety car naar voren, waardoor Zhou een tweede kans kreeg om de leiding te heroveren.

Met nog bijna tweederde van de racetijd op de klok, controleerde Pasma de herstart vakkundig door weg te rijden van Zhou. Achter hen maakte Maini een zet op David Vidales om vierde te worden achter teamgenoot Daruvala.

De safety car werd voor de tweede keer uitgeschakeld na een incident tussen Khaled Al Qubaisi en Rookie Cup-coureur Alex Connor, de Emirati-coureur die uiteindelijk door kon rijden en, indrukwekkend, de snelste ronde van de race neerzette.

Bij de herstart hield Pasma opnieuw de volledige controle en trok zich voor de derde keer terug van Zhou die, redelijkerwijs, besefte dat er weinig te winnen viel door de titel te riskeren. Er waren een paar angstige momenten voor de Mumbai Falcons India Racing Ltd.-crew toen het erop leek dat Maini een zet zou doen op teamgenoot Daruvala, maar de laatste behield zijn positie om een ​​welverdiende podiumplaats te pakken.

Pasma pakte zijn tweede overwinning van het seizoen, maar cruciaal was dat Zhou’s tweede plaats hem één punt voorsprong op Chovet op weg naar de laatste race van het seizoen bracht. Maini werd vierde, voor Vidales, terwijl Cem Bolukbasi er deze keer voor zorgde dat hij zijn eerste Rookie Cup-overwinning niet kon ontkennen. De Turkse coureur kwam als zesde over de streep voor Nissany en Roberto Faria. Lorenzo Fluxa pakte de negende plaats en Reece Ushijima pakte het laatste kampioenschapspunt na een degradatie van één plaats na een penalty.

Race 15
Met de titel op het spel liet Zhou Guanyu niets aan het toeval over en maakte dit keer de perfecte start, waarbij hij meesterlijk de deur dichtsloeg voor Patrik Pasma en onmiddellijk een gat trok. Achter Pasma zette Jehan Daruvala de achtervolging in voor Roman Stanek en Pierre-Louis Chovet, die beiden waren gepakt door David Vidales die naar de zesde plaats was gezakt.

Vrijwel onmiddellijk bracht een incident tussen Alessio Deledda van Pinnacle Motorsport en Irina Sidorkova van de 3Y Evans GP de safety car tevoorschijn nadat de auto van Deledda op de baan was gestrand. Bij de herstart leidde Zhou opnieuw het veld weg van Pasma en Daruvala. Achter de top drie was Chovet wanhopig op zoek naar een weg langs Stanek, maar de Hitech GP Czech hield zijn zenuwen ondanks de intense druk van de Fransman.

Halverwege had Zhou een voorsprong van meer dan twee seconden teruggetrokken op Pasma, want Chovet bleef tevergeefs proberen door het veld op te schuiven. Terwijl de minuten voorbijgingen, zette Zhou zijn daverende run naar de geblokte vlag voort en won en won hij de titel voor Pasma, waarbij Daruvala de laatste podiumpositie innam voor Stanek, Chovet en Roy Nissany.

Net als Zhou was Ayumu Iwasa aan de laatste race van het seizoen begonnen met slechts één punt voorsprong op de Rookie Cup-titelrivaal, Hitech GP-teamgenoot Reece Ushijima, en zijn overwinning in Race 15 bezegelde de titel voor hem, met Cem Bolukbasi van BlackArts Racing als derde in de klassement.