Alex Dunne ijzersterk tijdens ROKiT F4 British Championship weekend

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA HITECH GP Alex Dunne

De talentvolle Hitech GP coureur Alex Dunne won de openingsrace van het ROKiT F4 British Championship weekend in Oulton Park. De leider in het kampioenschap heeft nu 7,4 seconden voorsprong op de concurrentie om een ​​zesde overwinning van het seizoen af ​​te ronden.

Hoewel hij van de lijn werd gehaald door Georgi Dimitrov (JHR) op de eerste rij, herstelde de Ierse tiener, die eerder die dag de Omologato-pole position claimde in de kwalificatie, voldoende snelheid om de binnenlijn te behouden op de vlucht door Old Hall, waardoor Dimitrov gedwongen werd om toegeven en een achterstand oplopen.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA HITECH GP Alex Dunne

Dat maakte de Brits-Bulgaarse coureur kwetsbaar voor de aandacht van Phinsys door Argenti’s Aiden Neate en Louis Sharp (Carlin), en hij gleed terug achter het paar naar de vierde plaats.

De door Rodin Cars gesteunde racer Sharp was op een missie en stortte zich op de tweede plaats van Neate in de Knickerbrook-chicane. Die strijd woedde de rest van de 20 minuten durende wedstrijd voort, maar een kans voor Neate om terug te slaan kwam er niet.

Ze eindigden respectievelijk als tweede en derde achter Dunne, met Dimitrov en Rookie-winnaar Daniel Guinchard (Argenti) die de top vijf completeerden, waarbij de laatste mede F1-junior Oliver Gray (Carlin) een sprongetje had gemaakt.

Voor Dunne was het echter weer een indrukwekkende rit en een die zijn voorsprong in het algemeen kampioenschap uitbreidde tot 65 punten.

“Ik geniet echt van deze baan”, grijnst Dunne. “Het is waarschijnlijk het hele jaar door een van mijn favorieten. Dus ja, ik voel me daar echt op mijn gemak.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA HITECH GP Alex Dunne

“Ik denk dat ik in het begin een klein foutje heb gemaakt. Ik liet de koppeling een beetje snel los, dus ik brak van de lijn en hij slaagde erin om naast me te komen, maar ik slaagde erin hem tegen te houden in de eerste bocht. En toen kon ik in mijn spiegels een beetje zien dat ik me langzaamaan terugtrok. Dus ik probeerde mijn best te doen om voor de banden te zorgen en dat gat te behouden.

“We moeten het maximale halen uit het tempo dat we nu hebben en proberen dat vast te houden in de rest van het seizoen.”

Sharp’s tweede plaats handhaaft zijn record van het behalen van een podiumplaats bij elke racebijeenkomst, de Kiwi-rijzende ster klauwt meer terrein terug in het klassement nadat hij vanwege zijn leeftijd gedwongen was het openingsevenement uit te zitten.

“We toonden onze snelheid bij de start, ik kon een heel goede start krijgen en in de eerste ronde maakte ik twee posities goed, dus ik kon niet echt veel meer vragen dan dat voor een eerste ronde”, zei Sharp in parc fermé.

“Daarna ging ik echt gewoon in de race zitten en probeerde ik consistente ronden te rijden. Ik kon zien dat Aiden achter me wat sneller was, en vooral tegen het einde verloren we wat tempo. Ik kon het net voor de tweede houden.”

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA HITECH GP Alex Dunne

Neate was begrijpelijkerwijs gefrustreerd omdat hij niet in staat was om te passen, maar prees Sharp omdat hij zijn hoofd koel hield in een hectische strijd tussen het paar.

“Het was gewoon moeilijk, om eerlijk te zijn”, legt hij uit. “Ik kwam niet goed van de lijn; mijn schuld eigenlijk. Vanaf daar bleef ik Louis onder druk zetten, we waren mijlen sneller dan hem, maar je kunt hier niet inhalen, en eerlijk tegen hem, hij heeft geen fout gemaakt.”

Joseph Loake (JHR) voerde een strijdende rit op eigen bodem uit, de racer uit Macclesfield ging van de voet van de top tien naar de zevende. Oliver Stewart zette zijn gestage klim door de rangen in de FIA ​​Formula 4-serie van Groot-Brittannië voort, behaalde vier plaatsen te midden van de eerste uitwisselingen om achtste te worden, en zijn vijfde punten eindigen in zeven races.

Michael Shin was een andere coureur in beweging, de Zuid-Koreaan leidde de aanval van Virtuosi Racing met een negende plek. Eduardo Coseteng (Hitech) was begonnen op een ongebruikelijke 15e, maar boekte consistente vooruitgang door het peloton om de puntenscorers op de tiende plaats af te ronden.

Noah Lisle pakte meer Rookie-zilverwerk op de 11e plaats, 2,4 seconden voorsprong op Edward Pearson (Virtuosi) op ​​de 12e plaats. Zijn naamgenoot Joel Pearson werd 13e voor Chris Dittmann Racing en zal de live-camera aan boord dragen voor de ITV-verslaggeving van morgen (12 juni).

Adam Fitzgerald (Argenti) en Daniel Mavlyutov (Hitech) completeerden de 15 finishers, met Ugo Ugochukwu (Carlin), Dunne’s naaste rivaal op de kampioenschapstop, het enige slachtoffer na een groot moment in Old Hall, zette hem terug, en hij ging later met pensioen via de pitlane, een ronde achterstand.

Zondag is er weer een dubbele kop van races rond het Island-circuit in Oulton Park. De eerste is de gedeeltelijk omgekeerde startrace, die om 13:00 uur BST op ITV van start gaat. De tweede, waarvan Dunne weer vanaf pole start, is op ITV4 om 17:45 uur.