Alex Dunne pakt derde zege in British F4 Championship

2022 ROKiT British F4 Championship certified by FIA Alex Dunne Michael Shin

Alex Dunne van Hitech GP behaalde zijn derde overwinning van het seizoen op Brands Hatch om zijn vroege voorsprong in het ROKiT British F4 Championship, gecertificeerd door de FIA, uit te breiden.

Het bleek een dag van twee helften te zijn voor kampioensleider Dunne. Nadat hij zijn eerste Omologato-polepositie had veiliggesteld en die vervolgens in de openingsrace op ongeëvenaarde wijze had omgezet, zorgde een schakelprobleem in de tweede ervoor dat hij drie ronden achterstand via de pitlane en uit de punten moest halen.

Bijna perfect F4 weekend voor Alex Dunne op Brands Hatch

Bij zijn afwezigheid heeft een reeks podiumplaatsen voor Carlin’s Ollie Gray – derde en toen tweede – de marge tussen het paar in het klassement verkleind tot 33 punten.

Shin’s triomf markeert zijn eerste overwinning in één zitplaats, en de eerste voor Virtuosi Racing in de FIA ​​Formule 4-serie van Groot-Brittannië, en werd van voren gewonnen ondanks de lange druk van Gray en zijn Carlin-teamgenoot Louis Sharp, die zijn debuut markeert met een reis naar het podium.

R1: Lights-to-flag overwinning bevestigt Dunne’s vroege voorsprong

Na de pole-position te hebben ingenomen in een door rode vlag onderbroken kwalificatiesessie, had Dunne een vrije weg voor de eerste run naar Paddock Hill Bend van het weekend, en zijn taak werd gemakkelijker nadat zijn naaste rivaal Aiden Neate vanaf de eerste rij tot stilstand kwam.

Dat gaf de Ierse tiener de kans om een ​​vroege voorsprong op te bouwen op het vechtende JHR-paar Georgi Dimitrov en Joseph Loake, hoewel de eerste een tijdstraf van 10 seconden zou krijgen voor een valse start en uit beeld zou verdwijnen.

Bij de vlag had Dunne 6,6 seconden voorsprong op Loake, waarbij Gray won in een volledig Carlin-gevecht met McLaren junior Ugo Ugochukwu voor de laatste stap op het podium.

“Ik ben heel blij”, zei een opgetogen Dunne in parc ferme. “Het team doet ongelooflijk werk. Ik kom er niet uit, om eerlijk te zijn. Het gaat zo goed.

“Ik was behoorlijk in de war toen ik uit bocht één kwam, omdat ik Aiden niet in mijn spiegels kon zien, dus ik nam aan dat hij stopte. En toen realiseerde ik me dat ik een gat had. Dus liet ik mijn hoofd zakken en probeerde in een aantal goede ronden om die kloof op te bouwen.”

Gray gaf ook toe dat het gevecht met Ugochukwu te veel van zijn banden kostte om Loake voor de tweede plaats uit te dagen, en legde uit: “Na dat [gevecht] beheerde ik alleen de banden. Ik kwam op een gegeven moment dicht bij Joseph en viel toen terug naar de Ik zag hoe vroeg Georgi ging met de lichten nog aan, dus hij kwam duidelijk niet op het podium, het is jammer, maar ik ben blij met het resultaat.”

Shin rondde de top vijf af voor Virtuosi, voor de bestrafte Dimitrov en Virtuosi-teamgenoot Edward Pearson, de punten uitbetalende posities ingevuld door Oliver Stewart (Hitech), Noah Lisle (JHR) en Louis Sharp (Carlin) bij het debuut.

2022 ROKiT British F4 Championship certified by FIA Alex Dunne Michael Shin

R2: Michael Shin bezorgt Virtuosi Racing hun eerste overwinning

De Zuid-Koreaanse racer Shin startte vanaf pole op een gedeeltelijk omgekeerde startgrid en maakte de betere ontsnapping voor collega-starter Louis Sharp, waarbij hij weerstand bood aan de druk van Sharp en collega-Carlin-coureur Oliver Gray om zijn eerste eenzitter-carrièreoverwinning te behalen.

“Ik was zo in het moment met die drive, ik kan nog steeds niet echt geloven dat ik het heb gedaan. Ik ben zo blij”, riep Shin uit. “Ik kwam in een heel goed ritme. Ik wist al dat in de spiegels kijken niet zou helpen. Ik hoefde me alleen maar te concentreren op wat ik moest doen om snel te rijden en op de een of andere manier slaagde ik erin om dat met succes te doen.”

Oliver Gray startte als vijfde, maar maakte snel vorderingen op het veld door twee auto’s op de vlucht naar Paddock te sturen voordat hij een beweging rond de buitenkant van Sharp bij Druids stuurde om als tweede op de weg te annexeren.

Hoewel het paar onafscheidelijk was tijdens de achtervolging van Shin, en verdedigd tegen Eduardo Coseteng van Hitech GP, had Gray genoeg in handen over Sharp om de strijd om de tweede plaats in zijn voordeel te beslissen.

“Het was een goede lancering, ik slaagde erin me een weg door het midden te banen en voor de eerste bocht op P3 te komen en het vervolgens langs de buitenkant van Louis naar P2 te sturen.” Gray herinnert zich. “Ik was me ervan bewust dat ik al goede punten had gescoord, dus ik pushte niet overdreven om Michael te pakken te krijgen, want het zou echt een gevecht hebben veroorzaakt en ik had deze punten kunnen verliezen.”

Ondanks dat hij gepasseerd is door Gray, heeft Sharp ook reden om te vieren, met een podiumplaats op zijn ROKiT Britse F4-debuut. “Ik denk dat we een heel goed tempo hadden en ik denk zeker dat we misschien zelfs sneller waren dan de twee voor ons. Maar helaas kreeg Ollie me bij de start, dus ik zakte terug naar de derde plaats en ik kon ze niet helemaal pakken. “

Een schakelprobleem voor Dunne was de uiteindelijke diagnose van zijn vervroegde pensionering, waardoor de achtervolgers in het titelgevecht wat vaart kregen, met name Gray, naast wie hij zondag zal starten in de op ITV uitgezonden finalerace van morgen.

Coseteng rende gestaag naar de vierde plaats, met een levendige strijd om de vijfde achter hem. Ugochukwu hield stand, eerst tegen Loake, daarna Daniel Guinchard (Argenti) toen de eerstgenoemde wijd liep in Graham Hill Bend, en daarmee bezegelde hij ook de overwinning van de Rookie Cup.

Loake eindigde uiteindelijk als zevende, gevolgd door teamgenoot Georgi Dimitrov, Stewart en Neate.
Het weekend gaat morgen (15 mei) verder met de op ITV uitgezonden finale om het weekend af te ronden om 14:50 (BST)

Voor de volledige raceresultaten, klik hier.

images © Jakob Ebrey Photography