Alex Dunne zegeviert dominant tijdens F4 weekend Donington

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Hitech GP Donington

Hitech GP coureur Alex Dunne deed uitermate goede zaken in het ROKiT F4 British Championship, gecertificeerd door het FIA-veld. Dunne was net als zaterdag dominant nadat hij vanmiddag in Donington Park een comfortabele overwinning van licht tot vlag had behaalde.

De Ier werd op woensdag 20 april aangekondigd als een Hitech GP-coureur voor alleen de openingsronde en hij was in topvorm op zondag. Na het winnen van de eerste ronde van zaterdag, pakte Dunne een uitstekende tweede plaats in ronde twee, een reverse grid-race waar hij als negende begon, voordat hij het ondersteunde met zijn tweede overwinning in evenveel dagen met een overwinning van 6 seconden op Aiden Neate.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Hitech GP Donington

Alex Dunne maakt Hitech GP line-up compleet voor Donnington park

Het resultaat betekent dat hij zijn vroege voorsprong in het algemeen kampioenschap uitbreidt tot 37 punten ten opzichte van zijn naaste rivaal Oliver Gray (Carlin), die derde werd op de weg achter Dunne en Neate.

In de tweede ronde, de reverse grid race, behaalde Georgi Dimitrov een vierde carrièreoverwinning in de FIA ​​Formule 4-serie van Groot-Brittannië nadat hij als beste uit de bus kwam in een pittig gevecht in de late race, eerst met JHR Developments-teamgenoot Joseph Loake, daarna met Dunne, maar bij beide gelegenheden hield hij stand.

R2: Dimitrov houdt stand na spannende strijd met zes auto’s om de overwinning
Dimitrov startte vanaf poleposition en maakte een goede ontsnapping in de tweede race van het weekend op zondagochtend, zijn vroege voorsprong op teamgenoot Loake strekte zich uit tot een piek van 1,7 seconden tijdens de openingsruil.

Loake kwam echter tot een rally en sloot het gat stapsgewijs, voordat hij twee pogingen had om de voorsprong weg te werken. De eerste, een blik naar de binnenkant van de Roberts-chicane, passeerde zonder incidenten, maar bij een poging tot een pass in dezelfde hoek, dit keer aan de buitenkant, moest de Macclesfield-racer over het grind slingeren en opnieuw invoegen.

Hij behield kort de tweede plaats op de weg, maar werd kort daarna gestuurd door een aanstormende Dunne, van de negende op de grid, aan de binnenkant van de lijn in Hollywood. Omdat dit de laatste ronde was, kwam er geen kans om echt voor de leiding te strijden, en Dunne nam genoegen met de tweede plaats, 0,2 seconden op drift van een opgetogen Dimitrov.

“Om dit resultaat te behalen, denk ik dat het een heel opbeurend moment is”, zei een opgewekte Dimitrov in parc fermé. “En ik denk dat we met hetzelfde momentum moeten doorgaan en blijven proberen vooruitgang te boeken. Het is duidelijk dat we geen polesitters willen zijn in de reverse grid races, maar positief willen zijn in de hoofdraces, maar we zullen blijven werken, we verbeteren, we boeken vooruitgang. En ik denk dat we iets hebben dat werkt.”

“Mijn banden gingen tegen het einde gewoon enorm af,” voegde hij eraan toe, “ik denk dat dat een beetje een nadeel was van onze setup, maar ik controleerde de race echt bij de start, een vrij constant tempo. Maar ja, ik denk dat we gewoon door moeten gaan en hetzelfde moeten blijven doen.”

Loake overleefde het late contact met een aanstormende Michael Shin (Virtuosi) bij McLeans om het podium af te ronden, de laatste zette ook de Motul Fastest Lap op weg naar een beste vierde plek in het weekend. Eduardo Coseteng completeerde de top vijf.

Daniel Guinchard (Argenti) had het schroot van Dimitrov en Loake voorin in de gaten gehouden en viel terug in de late race-actie, maar boekte nog steeds een voorsprong op zijn resultaat van de vorige dag met een zesde plaats.

Edward Pearson deed het goed om te herstellen van een startblokkade en werd zevende, zijn naamgenoot Joel scoorde zijn eerste punten van het seizoen achter op de achtste plek voor Chris Dittmann Racing.

Ugo Ugochukwu (Carlin) was een andere die het moeilijk had bij de start, en bracht een groot deel van de race door gefrustreerd door Hitech’s Oliver Stewart, maar vond uiteindelijk een weg langs de buitenkant bij McLeans en leidde de Schot naar huis als negende en tiende.

Noah Lisle (JHR), Adam Fitzgerald (Argenti) en Daniel Mavlyutov maakten de finishers compleet, waarbij Aiden Neate (Argenti) en Oliver Gray (Carlin) beiden moesten stoppen nadat ze contact hadden gemaakt bij Redgate, waardoor een gebroken vleugel en een lekke band rechtsachter ontstonden respectievelijk.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA Hitech GP Donington

R3: Lights-to-flag triomf markeert Dunne’s kaart als kampioenskandidaat

In veel opzichten werd de race voor Dunne gewonnen in de eerste bocht; nadat hij Neate’s poging om via de buitenkant in Redgate te passeren met succes had afgeweerd, had de Hitech-racer schone lucht voor zich, en een reeks zinderende ronden zorgde ervoor dat hij vrij was van elke bedreiging voor de voorsprong in de race.

Ronde na ronde werd het gat groter, om uiteindelijk op 6 seconden te rusten tegen de tijd dat de geblokte vlag zwaaide. Neate was in staat om Gray op afstand te houden om tweede te worden, en scoorde daarmee het beste resultaat in zijn carrière, met de Williams Racing Academy Driver als derde.

“Om eerlijk te zijn, denk ik dat ik de woorden verloren ben, maar ik denk dat het team het perfect doet”, zei een extatische Dunne. “Ik doe het ook behoorlijk goed, en het is een beetje van alles viel gewoon op zijn plaats, echt waar.

“Ik denk dat ik vanaf het begin een klein foutje heb gemaakt en Aiden erin slaagde om naast me te komen, dus ik moest verdedigen in de eerste bocht. Maar daarna wist ik dat ik de auto onder me had. Ik wist dat ik gewoon mijn hoofd naar beneden moest houden en hier iets mee moest doen en me moest concentreren op het wegrijden. ”

Ondanks dat hij tevreden was met de tweede plaats, heeft Neate benadrukt dat er genoeg werk voor de boeg is voor het Phinsys by Argenti-team en hemzelf om het gat met de nieuwste ster van de serie te dichten.

“Ik denk dat dit het beste was dat we konden bereiken”, gaf Neate toe. “De overwinning was helaas een beetje buiten bereik. Alex en Hitech doen het goed, dus we moeten hard werken om ze te vangen en het gat te dichten.

“Maar desalniettemin hebben we een zeer goede raceauto onder ons, dus het zijn eigenlijk alleen de fijne details. Ik kwam naast Alex in bocht één, maar daarna was er niet echt veel kans. ”

De meest boeiende strijd op het circuit was ongetwijfeld de schermutseling om de vierde plek tussen Dunne’s Hitech-teamgenoot Eduardo Coseteng en de Carlin van Ugo Ugochukwu.

Nadat hij bij de start was teruggevallen naar de zesde plaats, kwam Ugochukwu tot een rally en passeerde Loake opnieuw om naar de vijfde plaats te gaan. Hij toonde een uitstekend tempo in één ronde om Coseteng daarna binnen te halen, maar een geweldige defensieve drive van de Filippijnse racer zorgde ervoor dat een duidelijke kans om te passeren zich nooit voordeed aan de McLaren-junior erachter.

Winnaar van de Reverse Grid Race Dimitrov schoof op naar de zesde plaats vanaf de voet van de top tien, maar moest zwaar verdedigen in een bijna fotofinish met Edward Pearson van Virtuosi Racing. Michael Shin was de volgende in de andere Virtuosi-uitdager, de Zuid-Koreaanse racer die tijdens zijn debuut een hattrick van punten behaalde.

Loake werd uiteindelijk negende en versloeg Phinsys van Argenti’s Daniel Guinchard met 0,7 seconden na een gevecht in de late race, terwijl Hitech’s Oliver Stewart als beste uit de bus kwam met JHR’s Noah Lisle en Joel Pearson van Chris Dittmann Racing als respectievelijk elfde, twaalfde en dertiende .

Daniel Mavlyutov was de volgende, met Adam Fitzgerald die een ronde achterstand eindigde nadat hij al vroeg in de pits moest komen met een beschadigde voorvleugel nadat hij de auto voor hem had getikt bij Coppice.

Na een onderbreking van drie weken trekt de Britse FIA ​​Formula 4-serie in het weekend van 14-15 mei naar het Indy-circuit van Brands Hatch.

images © Jakob Ebrey Photography