McLaren junior naar winst op Brands Hatch

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA McLaren F1 Carlin

McLaren junior Ugo Ugochukwu zegevierde in een kaskraker bij nat weer met CEO Zak Brown toekijkend, en leidde naar huis een Carlin 1-2-3 finish in het laatste ROKiT F4 British Championship, gecertificeerd door de FIA-race van het weekend op Brands Hatch.

Ugochukwu ging naar de tweede rij en kwam goed van de lijn, passeerde een langzaam startende Alex Dunne (Hitech GP) om als tweede te eindigen achter teamgenoot Oliver Gray in de eerste uitwisselingen.

De kloof tussen het paar ebde weg en stroomde tot een mid-race safety car om de gestrande Virtuosi Racing-uitdager van Edward Pearson bij Druids op te halen, het gat weer dicht. Hoewel Gray de leiding behield bij de herstart, gaf een ruim moment in Clearways Ugochukwu een kans, en de Amerikaan greep die met beide handen en ging door aan de binnenkant om de leiding te nemen.

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA McLaren F1 Carlin

Van daaruit leidde hij de race vakkundig in lastige omstandigheden, die twee minuten voortijdig eindigde na een spin voor de gladde auto van Eduardo Coseteng bij McLaren. Dat bevestigde Ugochukwu’s eerste eenzitter overwinning, met Gray geclassificeerd als 5,1 seconden achterstand.

“Het was vanaf het begin een geweldige race”, zei een opgetogen Ugochukwu na de race. “We startten P3, hadden een goede start, slaagden erin om rechtstreeks naar P2 te gaan en vanaf daar was het tempo geweldig.

“Ollie maakte een klein foutje, ik kwam erdoor en toen pushte ik gewoon zoveel mogelijk. Het tempo was geweldig, dus ik wil het hele Carlin-team bedanken.

“Het waren erg lastige omstandigheden daar, behoorlijk glad. Ik was volledig gefocust op de race en heb het heel goed gedaan.”

“Ik ben nog steeds een beetje teleurgesteld”, gaf teamgenoot Gray toe in parc ferme. “Ik maakte een klein foutje in de laatste bocht na de safety car en liet Ugo door.

“Maar dit 1-2-3 resultaat is een grote opsteker voor het team. We hebben de laatste tijd na Donington zo hard gewerkt om die bovenste trede van het podium te bereiken. Ik kijk uit naar de volgende ronde bij Thruxton.”

2022 ROKiT F4 British Championship certified by FIA McLaren F1 Carlin

Na een langzame ontsnapping ging de race van Dunne van kwaad tot erger na een spin op Clearways terwijl hij als derde eindigde. Dat zorgde ervoor dat het veld uiteenviel en Louis Sharp zich een weg kon banen door het oog van de storm om de laatste plek op het podium af te ronden, een passend einde van een veelbelovend debuut voor de Kiwi-rijzende ster.

“Toen ik deze ronde inging met beperkte tests en beperkte kilometers in deze auto, wist ik niet echt wat ik kon verwachten”, legde een opgetogen Sharp uit. “We zijn twee keer op het podium geëindigd, maar gisteren moest ik dat natuurlijk hebben. om dat podium te laten afnemen vanwege een penalty, dus om er vandaag weer een terug te krijgen, ben ik er echt heel blij mee. ”

Dunne zakte naar P12 als gevolg van zijn spin, maar het Ierse talent zette onverschrokken door en wist zich een weg terug naar de top vijf te banen met een beschadigde voorvleugel, voordat een andere over het gras bij Surtees de overblijfselen van de vleugel verwijderde , en dwong hem om te pitten voor een nieuwe. Hij nam uiteindelijk de vlag een ronde naar beneden in de 14e.

Dat resultaat betekent dat Dunne’s voorsprong op de top van het kampioenschap is verminderd, met Gray’s podium dat hem na zes van de 30 ronden binnen 15 punten van zijn belangrijkste titelrivaal bracht. Ugochukwu’s overwinning brengt hem naar de derde plaats in het algemeen klassement, nog eens zes markers terug.

Voor teambaas Trevor Carlin zijn de prestaties van het team een ​​terechte beloning voor urenlang hard werken in hun hoofdkwartier in Farnham sinds de seizoensopener.

“Ik ben echt trots op hoe Ugo, Ollie en Louis het hele weekend hebben geracet en deze laatste race heeft echt bewezen hoe hard ze hebben gewerkt”, glunderde Carlin. “Het is altijd speciaal om een ​​1-2-3 te behalen in de autosport , en het voelt nog zoeter als het in zo’n competitief kampioenschap is.

“Iedereen in het team zet alles in wat ze doen, en ze hebben dit resultaat vandaag echt verdiend.

“Ugo, Ollie en Louis mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt en genieten van dit gevoel.”

Joel Pearson (Chris Dittmann Racing) behaalde een carrière-beste vierde plaats nadat hij door het veld was gestormd. De Brit pakte de geblokte vlag als zesde, een winst van acht plaatsen, voordat na de race tijdstraffen voor Daniel Guinchard (Argenti) en Oliver Stewart (Hitech) voor valse starts hem verder op de ranglijst brachten, in zijn eerste ervaring met nat weer van de nieuwe Tatuus T-421, niet minder.

Aiden Neate overleefde een rok over het gras bij Graham Hill Bend en werd vijfde, met race twee winnaar Michael Shin (Virtuosi) als zesde om zijn bijna perfecte puntenscorerecord in de Britse FIA ​​Formula 4-serie te behouden.

Guinchard en Stewart werden uiteindelijk als zevende en achtste geklasseerd, en Edward Pearson deed het goed om te herstellen van zijn spin bij Druids en werd negende. Joseph Loake (JHR) rondde de puntenbetalende posities af op de tiende plaats.

Georgi Dimitrov (JHR) en Adam Fitzgerald (Argenti) volgden op de 11e en 12e plaats, met Coseteng uiteindelijk als 13e geklasseerd nadat het resultaat een ronde terug was geteld, in overeenstemming met de reglementen. Alle drie kregen na de race tijdstraffen, maar hun posities bleven ongewijzigd.

De eerder genoemde Dunne en Daniel Mavlyutov (Hitech) vervolledigen de 15 auto’s die de vlag wonnen, met Noah Lisle (JHR) de enige gepensioneerde. Het kampioenschap gaat in het weekend van 28-29 mei naar Thruxton, Hampshire.

images © Jakob Ebrey Photography