Pepe Martí maakt sensationeel F4 Spanje-debuut met podium in Spa

F4 2021 Campos Racing Spanish Formula 4 Championship

De jongeling stormde naar de tweede plaats in race drie in zijn door Campos Racing gerunde Tatuus-Abarth. Eerder eindigde Martí ook als vijfde in race 1. Øgaard verzekert dubbele punten betalende finishes

De Spanjaard Pepe Martí heeft een geweldig debuut gemaakt in het Spaanse Formule 4-kampioenschap met Campos Racing. Martí stapte op het podium op de tweede plaats nadat hij vanaf de vierde plaats op de startgrid was gestart in race drie, die vanmiddag plaatsvond ter vervanging van race twee. Dat laatste vindt morgen eindelijk plaats vanwege lastminuteaanpassingen in de dienstregeling.

Donderdag voltooiden Martí en zijn teamgenoten Sebastian Øgaard, Alex García en Oleksandr Partyshev twee vrije trainingen door het Ardense woud op Spa-Francorchamps. Zowel Martí als García haalden de top tien in FP1, die plaatsvond in droge omstandigheden, met regen voor de tweede sessie. Martí reed een geweldige ronde om de op een na snelste rondetijd in de timesheets te eindigen met Øgaard er vlak achter op de derde plaats.

Later in de kwalificatie volgden de coureurs van Campos Racing hetzelfde positieve pad. In Q1 klokte Martí een 6e snelste rondetijd van 2m24.723s, waarbij de Mexicaan García ook de top tien bereikte met een negende plaats en een beste ronde van 2m25.115s neerzette. Øgaard kwalificeerde zich op de 14e plaats met Partyshev verder op drift op de 24e. Slechts een paar minuten later in Q2, was Martí een andere pole-position kanshebber en zette uiteindelijk een beste ronde neer van 2m24.107s, slechts een halve seconde van de pole, om zich als vierde te kwalificeren. De Deense Øgaard startte vanaf de 11e plaats en de Oekraïense Partyshev kwalificeerde zich als 21e. Helaas kon García in Q2 geen vliegende ronde neerzetten.

In race 1 maakte Martí een bliksemsnelle start en schoof op naar de vierde plaats. Kort daarna werd de safety car ingezet toen verschillende auto’s in de eerste ronde crashten. Ondanks dat de Spaanse coureur bij de herstart zakte naar de zesde plaats, met maar liefst acht auto’s die strijden om het podium, beloonde zijn laatste aanval hem op het einde met een vijfde plaats. Øgaard en García kwamen ook in de top tien. De Deen kwam uiteindelijk op de negende plaats en de Mexicaan García miste op het einde net de punten door als elfde te eindigen. Partyshev eindigde op de 20e plaats.

In Race 3, zoals we hierboven vermeldden, kwam Martí’s resultaat na opnieuw een briljante start te hebben gemaakt en raceleider Dilano Van’t Hoff steeds onder druk te zetten. De Nederlander had nooit een voorsprong van meer dan acht tienden en Martí kwam in zijn slipstream over de finish. Øgaard eindigde deze keer als achtste en Partyshev verbeterde ook zijn vorige resultaat door op de 17e plaats te eindigen. Helaas slaagde García er niet in om te finishen toen een andere coureur met slechts één ronde te gaan tegen zijn Campos Racing-auto botste.

Martí staat nu tweede in het rijdersklassement op 28 punten met Øgaard op de negende plaats en zes punten op zijn naam.

Race 2, die live wordt gestreamd op YouTube, vindt morgen om 10.00 uur plaats. Martí zal de aanval van Campos Racing opnieuw leiden vanaf de zevende plaats op de startgrid.