Sebastian Øgaard claimt dubbele Formule 4 overwinning in Portimão

F4 2021 Campos Racing

Sebastian Øgaard heeft dit weekend zijn eerste twee overwinningen behaald in het Formule 4-kampioenschap na een foutloze prestatie in zijn door Campos Racing gerunde Tatuus-Abarth op het Algarve International Circuit in Portugal. De Spanjaard Pepe Martí reed ook het hele weekend op het podium en eindigde als derde in de tweede race van het evenement. Alex García en Olerksandr Partyshev leverden ook solide prestaties met gestage vooruitgang.

Op vrijdag, na twee vrije trainingen waarin de coureurs van Campos Racing samen met hun engineers de laatste aanpassingen aan de set-up doorbrachten, vonden er ‘s middags twee kwalificatiesessies plaats. Øgaard en Martí schitterden op hun eigen verdienste: de Denen verzekerden zich van een start op de eerste rij in de eerste race en de Spanjaard kwalificeerde zich op de derde plaats voor race 1.

Toen de lichten uitgingen, profiteerde Øgaard toen Dilano van’t Hoff een slechte start maakte en op voorsprong kwam. Zijn rivalen slaagden er nooit in om hem onder druk te zetten. Øgaard, die ook de snelste rondetijd neerzette, reed weg en pakte de geblokte vlag met een voorsprong van zeven seconden op Dani Maciá. Het resulteerde ook in een eerste overwinning in de serie voor Campos Racing nadat het team uit Alzira dit seizoen aan de serie toetrad. Helaas kwam Martí’s race voortijdig tot een einde toen hij in ronde 11 betrokken raakte bij een incident met Rik Koen toen de Spanjaard op de vierde plaats reed. De Mexicaanse García eindigde als 12e na het passeren van meer dan tien auto’s tijdens de race. De Oekraïense Partyshev kwam als 17e over de finish na in de vroege stadia van de race als 12e te zijn geëindigd.

Zaterdag bracht meer topresultaten voor het in Spanje gevestigde team. Race 2 zag Øgaard en Martí als tweede en zesde op de startgrid staan. Øgaard nam de leiding na opnieuw een uitstekende ontsnapping en de Spanjaard won ook twee plaatsen en schoof op naar de vierde plaats. Het tempo van Øgaard was niet te evenaren, want na de eerste ronde had hij een voorsprong van drie seconden op Van’t Hoff opgebouwd. Verder op drift nam Martí de derde plaats in nadat hij Enric Bordás was gepasseerd. De top-drie bleef tot het einde onveranderd, waarbij de Deense coureur de geblokte vlag als winnaar van de race pakte. Martí kwam als derde over de finish om zijn tweede podiumplaats van het seizoen veilig te stellen. De Mexicaanse García eindigde als 14e, terwijl de Oekraïense Partyshev op de 20e plaats eindigde.

Het weekend kwam tot een einde met race 3 op zaterdagmiddag. Martí, die op de eerste rij begon, bleef steken en zakte naar de laatste plaats, waarbij Øgaard ook twee plaatsen verloor. De Deense coureur raakte verwikkeld in een hechte strijd met Rik Koen en Vladislav Ryabov en eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats om meer waardevolle punten aan zijn totaal toe te voegen. Martí zette na zijn problematische eerste ronde een enorme herstelcoureur in om als 12e te eindigen in het klassement en een punt te maken na het neerzetten van de snelste ronde van de race. Noch García, noch Partyshev konden deze keer het einde halen.

Al met al was het een sterk weekend voor het hele team. Øgaard staat nu tweede in het rijdersklassement met 94 punten. Martí ligt momenteel op de zevende plaats met 45 punten op zijn naam. Campos Racing staat derde in het klassement van de teams met 137 punten.

Over twee weken vindt de vierde ronde van de F4 Spain plaats op Motorland Aragón.