Silverstone kende zinderend F4 British Championship weekend

2022 ROKiT F4 British Championship

Ollie Gray van Carlin won afgelopen zondag een driemaal onderbroken finale ROKiT F4 British Championship, gecertificeerd door de FIA-race van het weekend op Silverstone om zijn kleine titelkansen levend te houden.

Jaden Pariat begint aan F4 British Championship avontuur

Vanaf pole position maakte de Williams F1 junior een goede start om Joseph Loake (JHR Developments) en kampioenschapsleider Alex Dunne (Hitech GP) af te weren op de aanloop naar Copse, maar de race werd vrijwel onmiddellijk geneutraliseerd nadat Edward Pearson (Virtuosi ) crashte in vastgelopen Carlin van Louis Sharp.

2022 ROKiT F4 British Championship

Beide coureurs waren ongedeerd en de race werd kort daarna hervat, om daarna nog twee keer te worden gestaakt. De eerste was om de gestrande JHR-auto van de winnaar van de tweede race, Georgi Dimitrov, terug te vinden, en de andere nadat Isaac Barashi en Daniel Mavlyutov bij Copse uitstaken.

Met de resultaten eerder in het weekend nog steeds vatbaar voor beroep en een maximale score van 103 punten die theoretisch nog steeds beschikbaar is voor Gray als de dingen op zijn pad vallen, is de champagne weer op ijs gezet voor Dunne en Hitech GP, die als derde eindigden op de weg achter Loak.

Eerder in het weekend behaalde Louis Sharp een tweede overwinning nadat Gray na de race werd bestraft voor een botsing in de eerste ronde in de opener met Dunne, voordat Dimitrov zondagochtend een vijfde carrièreoverwinning in de reverse grid-wedstrijd toevoegde.

Race 1: Sharp behaalt tweede overwinning maar resultaten blijven voorlopig

Een straf na de race voor Gray na een botsing in de eerste ronde op Luffield, met hoofdrivaal Dunne, bracht hem naar de vierde plaats en verhoogde Sharp naar zijn tweede overwinning in de Britse FIA ​​Formula 4-serie.

Sharp maakte een sterke start en had een box office-plaats voor het contact tussen de twee kibbelende titelkandidaten die vooraan lagen. De rijzende ster Kiwi profiteerde van het contact om de leiding te grijpen, maar werd meteen opnieuw gepasseerd door zijn teamgenoot.

Hoewel hij uiteindelijk de geblokte vlag als tweede op de weg zou pakken, legden de stewards Gray een tijdstraf van drie seconden op voor zijn aandeel in het incident met Dunne. De race blijft in beroep bij Carlin, en dus zijn de resultaten nog voorlopig.

Daniel Guinchard (Argenti) werd eveneens naar de tweede plaats verheven door Gray’s penalty na een sterk optreden voor de Mercedes-AMG F1 junior, en Dunne naar de derde plaats na een geweldige aanval terug door het veld vanaf de 15e. Gray bleef achter als vierde.

2022 ROKiT F4 British Championship

Race 2: Dimitrov wint reverse grid-thriller

Dimitrov, die als tweede begon, erfde de leiding vanaf de start na een probleem voor poleman Oliver Stewart (Hitech GP), en van daaruit had de Brits-Bulgaarse racer de benen op de naaste uitdagers Eduardo Coseteng (Hitech) en Guinchard.

Toen die twee in Brooklands met elkaar in botsing kwamen en de tweede plaats betwistten, sprongen Carlin-duo Ugo Ugochukwu en Sharp om respectievelijk tweede en derde te worden, en ze kregen een reddingslijn in de race toen de safety car werd geroepen om beide Virtuosi Racing-auto’s op te ruimen; teamgenoten Edward Pearson en Michael Shin zijn samen gecrasht in Brooklands.

Dimitrov hield stand bij de herstart en slaagde erin om Ugochukwu met 0,5 seconden naar huis te laten gaan en zijn tweede overwinning van het seizoen 2022 in de Britse FIA ​​Formula 4-serie af te ronden. Phinsys van Argenti’s Aiden Neate werd vierde, met Loake vijfde.

“Het was echt een goede race, ik slaagde erin om de lancering van de start te krijgen, ik denk dat Oliver een probleem had. Hij kwam van de lijn, maar toen gebeurde er iets, ik weet niet precies wat’, legde Dimitrov na het podium uit.

“Ik ging aan de slag, maakte een heel mooi gat en controleerde het tempo totdat de safety car naar buiten kwam. Ik maakte een heel goede herstart en weerde Ugo de laatste paar ronden af. Hij was iets sneller dan ik, maar ik slaagde erin hem op bepaalde delen van de baan af te houden en de overwinning mee naar huis te nemen.”

Verder naar achteren was er een titanenschroot tussen Dunne en Gray voor de zesde plek. Met het resultaat van ronde 25 nog steeds aan de gang nadat de twee in Luffield in de eerste ronde van race één met elkaar in botsing waren gekomen, was er verder contact bij Becketts, waarbij Dunne aan de binnenkant doorging om de zesde plaats veilig te stellen.

Hun strijd ging door tot de geblokte vlag – en daarna – de twee begonnen het debat vroeg in de afkoelronde. Beiden werden na de race bestraft door de officials, met Gray vijf seconden naar de 10e en Dunne vijf posities naar de 11e.

Hun degradatie bracht Coseteng naar de zesde plaats en betekende punten voor Jaden Pariat (Chris Dittmann Racing) en Isaac Barashi (Phinsys by Argenti) tijdens hun debuutweekend in de categorie als zevende en achtste. Daniel Mavlyutov zette een geweldige drive neer om als negende als beste van het seizoen te eindigen.

2022 ROKiT F4 British Championship

Race 3: Gray verpest Dunne’s feest met gecontroleerde rit naar de overwinning

Een perfecte ontsnapping van pole position voor Gray maakte de weg vrij voor de Carlin-coureur om de laatste race van het weekend op Silverstone te controleren en zijn doel te bereiken om het titelgevecht te verlengen tot de laatste ronde op Brands Hatch.

Probeer alsof de als tweede geplaatste Loake dat zou kunnen, in een auto met duidelijk tempo, werd de JHR-coureur driemaal gedwarsboomd door de tussenkomst van de safety car. Bij de laatste gelegenheid kreeg de race uiteindelijk een rode vlag met iets meer dan 90 seconden te gaan en een resultaat verklaard met volledige toegekende punten.

De onderbreking verpestte ook elke kans die Dunne had om Loake voor de tweede plaats te sluipen, en daarmee genoeg punten binnen te halen om tot kampioen te worden gekroond met nog een racebijeenkomst over.

Hij nam genoegen met de derde plaats, teleurgesteld, maar wetende dat, afgezien van een bijna onmogelijke taak voor Ollie Gray op Brands Hatch over veertien dagen, en een negatief resultaat bij het National Court, hij uiteindelijk toch tot kampioen van 2022 zal worden gekroond.

“Een overwinning is een overwinning, aan het eind van de dag”, zei Gray, nadenkend over de race. “Ik ben nu gelukkig en kijk gewoon uit naar Brands Hatch.

“Hopelijk kunnen we die overwinning op een rij krijgen, dus dit jaar zijn het er een paar meer dan twee. Ook al was het kampioenschap hier niet bezegeld, het is naar Brands gegaan, maar het is nog steeds erg onrealistisch om te winnen. Ik ga gewoon alles doen wat ik kan, en hopelijk gebeurt er een wonder!”

“Natuurlijk is het gewoon jammer dat we geen ronden hadden om echt een uitdaging aan te gaan”, klaagde Loake.

“Hij [Ollie] deed echt alles wat hij moest doen. Er was niets dat ik echt terug kon doen, hij had een goede start, ik kon hem niet van de lijn aanvallen en had toen eigenlijk niet de kans om hem aan te vallen.

“Dat is vervelend, toen ik de snelste ronde had en wist dat ik sneller was, maar het is wat het is en ik kan nog steeds best blij zijn met de tweede.”

“Het werkte absoluut niet in mijn voordeel”, geeft de derde geplaatste Dunne toe. “We zaten altijd onder de safety car en ik moest in de top twee eindigen om bevestigd te worden als kampioen.

“Ik ben zeker overstuur en ik ben zeker teleurgesteld. Er is een race [Brands Hatch] die botst met de Italiaanse F4, en ik weet niet welke ik ga doen, daarom hebben we zo hard geprobeerd om het een ronde vroeg af te ronden.”

Neate werd vierde voor Coseteng, Ugochukwu, Stewart, Marcos Flack van Fortec Motorsport en Adam Fitzgerald van Argenti om de top tien af ​​te ronden.

Het ROKiT British F4-seizoen 2022 wordt in het weekend van 7-9 oktober afgesloten op het iconische Grand Prix-circuit van Brands Hatch.

images ©Jakob Ebrey Photography