Audi is klaar voor Formule E’s comeback in Londen

2021 Formula E Audi e-tron FE07 Lucas di Grassi

Na een onderbreking van vier jaar keert de Formule E terug naar huis: dit weekend (24/25 juli) worden rondes 12 en 13 van het seizoen verreden in Londen. Op de spectaculaire baan, die door een tentoonstellingshal in de London Docklands loopt, komt de titelstrijd tot een hoogtepunt. Audi Sport ABT Schaeffler, met zijn coureurs Lucas di Grassi en René Rast, bevindt zich in beide kampioenschapsklassementen op opvallende afstand.

De hoofdstad van Groot-Brittannië heeft in het verleden meermaals voor autosportdrama gezorgd: in de eerste twee seizoenen van de Formule E werd de titelstrijd pas beslist in de allerlaatste race, toen Lucas di Grassi bij beide gelegenheden een van de hoofdrolspelers was. “We hebben al veel emotionele momenten meegemaakt in onze Formule E-geschiedenis in Londen”, zegt de Braziliaan. “Het hoofdkantoor van de serie is hier gevestigd, zoals het geval is voor veel teams en coureurs. Je zou kunnen zeggen dat de Formule E thuiskomt.”

Audi e-tron FE07 #11 (Audi Sport ABT Schaeffler), Lucas di Grassi

En toch is alles deze keer anders dan in 2015 en 2016, toen de Formule E racete op de extreem smalle en hobbelige circuits van Battersea Park. De locatie van dit jaar is het Exhibition Centre London (ExCeL) in de London Docklands, gelegen aan de oostkant van de stad. Een primeur voor het kampioenschap: door een afgesloten tentoonstellingshal loopt een Formule E-circuit. “Het is de eerste keer dat een baan half open en half overdekt is”, zegt Lucas di Grassi, na de eerste ronden in de simulator. Zijn indruk: “De lay-out is over het algemeen niet bijzonder snel. Het heeft een laag energieverbruik, veel bochten en biedt op het eerste gezicht weinig inhaalmogelijkheden, waardoor het circuit heel anders is dan andere Formule E-circuits.”

Met een lengte van 2.252 kilometer biedt het parcours ook tal van verrassingen door de veranderende oppervlakken op de binnen- en buitensecties. Bijvoorbeeld verschillende gripcondities en natuurlijk wisselende condities als het regent. “Het circuit in Londen is absoluut anders dan alles wat we eerder hebben gezien, maar dat is waar het in de Formule E om draait”, zegt teambaas Allan McNish. “Het is een nieuwe uitdaging voor alle ingenieurs en coureurs. We bereiden ons intensief voor om zo perfect gesorteerd mogelijk de eerste training in te gaan, maar het blijft een relatieve reis naar het onbekende.”

Met nog vier races te gaan in het inaugurele seizoen van het wereldkampioenschap, presenteert de Formule E zich zo spannend als nooit tevoren: 15 coureurs staan ​​op slechts 27 punten van elkaar. Slechts één perfecte racedag kan een coureur 30 punten opleveren (overwinning, pole position, snelste raceronde en snelste zijn na de groepsfase van de kwalificatie). René Rast staat op de zevende plaats van het rijdersklassement voor de races in Londen, terwijl Lucas di Grassi op de twaalfde plaats staat. In het klassement van de teams staat Audi Sport ABT Schaeffler vierde en het meest consistente team in het veld: Rast en di Grassi scoorden 14 keer in elf races, vaker dan enig ander team.

“Eerst New York, nu Londen en dan Berlijn, de locaties voor de laatste fase van het seizoen zijn echt ongelooflijk”, zegt René Rast. “Ik heb in mijn carrière nog nooit op een circuit als dat in Londen gereden. De lay-out en de hele setting zijn voor ons allemaal volledig nieuw terrein en iets heel bijzonders. Het belooft een mooi avontuur te worden.”

Londen organiseert dit weekend twee races. De starttijd is om 15.00 uur. lokale tijd (16.00 uur CEST) op zaterdag en 14.00 uur. lokale tijd (15.00 uur CEST) op zondag. Onder leiding van Vernon Kay zullen beide races in Londen live worden vertoond op Channel 4 en ook beschikbaar zijn via het on-demand streamingplatform All4. Alle internationale omroepen, inclusief de uitzendtijden, zijn online te vinden op www.fiaformulae.com.

Naast het fabrieksteam van Audi Sport ABT Schaeffler zal ook het klantenteam van Envision Virgin Racing met de door Audi ontwikkelde e-tron FE07 om de punten racen. Dit seizoen strijden Nick Cassidy en Robin Frijns voor het Britse team dat net als Audi Sport ABT Schaeffler deel uitmaakt van de Formule E-familie sinds de eerste race in 2014. Met tot nu toe zes podiumplaatsen in het seizoen, stelt Envision Virgin Racing leidt het klassement van de teams.