Overwinning nipt gemist: Lucas di Grassi, de tragische held in de E-Prix van Rome – Jean Eric Vergne winnaar

2021 ABB FIA Formula E World Championship

Jean Eric Vergne pakte zaterdag de eerste E-Prix van dit weekeinde in Rome tijdens de derde ronde van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap. Sam Bird kwam als tweede over de finishlijn voor Mitch Evans. De Nederlander Robin Frijns finishte als vierde.

De race eindigde achter de safetycar door een incident tussen Lucas Di Grassi, Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. Di Grassi viel stil waardoor Vandoorne zijn bolide probeerde te ontwijken. De Belg kwam in een spin en raakte De Vrie. De Mercedes coureur kon niet uitwijken en was slachtoffer maken

De Safety Car was nodig voor de opruimoperatie en de race eindigde achter de Mini Electric Pacesetter, met Vergne aan het hoofd van het peloton voor het Jaguar-duo dat van respectievelijk de 10e en 13e was opgeklommen.

De derde ronde van het ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap in Rome (Italië) duurde vijf minuten te lang voor Lucas di Grassi: aan de leiding van de race en al in het oog springende overwinning kwam de Braziliaan van het Audi Sport ABT Schaeffler-team tot stilstand zonder drive drie. ronden van de finish. Zijn teamgenoot René Rast schoof op van de 20e plaats op de grid naar de zesde plaats.

“Onze auto is fantastisch”, zei Lucas di Grassi voorafgaand aan het eerste Europese weekend van het nieuwe Formule E-seizoen. De Audi-fabrieksrijder onderstreepte zijn statement door de snelste tijd neer te zetten in de eerste vrije training en de vierde plaats op de grid. In de spectaculaire E-Prix op het vernieuwde circuit in de Italiaanse hoofdstad bleef het hele deelnemersveld dicht bij elkaar. Di Grassi nam al vroeg de leiding en behield de overhand in tal van felle gevechten. De verdiende overwinning lag binnen handbereik, maar de Braziliaan remde plots af en moest zijn Audi e-tron FE07 met nog maar vijf minuten te gaan parkeren.

“Een mechanisch probleem zo dicht bij het einde van de race is moeilijk”, zei di Grassi. “Voor de monteurs, voor de ingenieurs en voor mij. We hadden de snelheid om de race vandaag te winnen. Ik leidde de race het grootste deel van de tijd en had geweldige inhaalacties. We zullen er hard aan werken om morgen nog sterker terug te komen. “

Teamgenoot René Rast had in de kwalificatie al zijn kans op een podium geschoten. Na licht contact met een muur te hebben gemaakt, kon de Duitser zijn getimede ronde niet afmaken. Met een foutloze race vocht de drievoudig DTM-kampioen zich een weg naar de punten. “Als je vanaf de 20e plaats op de grid start, moet je blij zijn met de zesde plaats”, zei Rast, die ook zesde staat in het algemeen klassement van de Formule E-coureurs. “Het was een coole race, ik had veel plezier, de auto was snel. Morgen moeten we beter zijn in de kwalificatie, dan gaan we vechten voor het podium. ”

“René reed een slimme race, zijn bemanning ondersteunde hem perfect met de juiste strategie”, zei teambaas Allan McNish. “Daar zijn we blij mee, maar het feit dat we vandaag zo nipt een overwinning hebben gemist, doet veel pijn. Lucas had een fantastisch gevecht vooraan met Jean-Eric Vergne en leidde de race met vijf minuten te gaan. Het was voor ons allemaal buitengewoon moeilijk om via de radio het bericht te horen dat hij geen drive had. We zullen vanavond onze wonden likken, maar morgen zijn we terug. “

Zondag worden er meer WK-punten toegekend in de Formule E: de vierde race van het seizoen begint om 13:00 uur CEST. SAT.1 zendt live uit vanaf 12.30 uur CEST. Alle internationale omroepen, inclusief de uitzendtijden, zijn online te vinden op www.fiaformulae.com.

Klantenteam Envision Virgin Racing scoorde zaterdag met zijn beide Audi e-tron FE07-wagens. Robin Frijns eindigde als vierde, Nick Cassidy als tiende.