Clio Cup 2022 seizoen afgesloten met intense finale

Clio Cup Europe 2022
01 MILAN Nicolas (fra), MILAN COMPETITION, Clio Cup 2022, action during the 14th round of the Clio Cup Europe 2022, from November 11 to 13, 2022 on the Circuit de Barcelona-Catalunya, in Montmelo, Spain - Photo Xavi Bonilla / DPPI

De seizoensfinale van de Clio Cup 2022 voldeed aan alle verwachtingen. Aan het einde van een intens gevecht won Nicolas Milan (Milan Compétition) voor Anthony Jurado (Milan Compétition) en David Pouget (GPA Racing) om de eretitel van de Clio Cup Series superwinnaar te claimen.

Anthony Jurado nieuwe kampioen Clio Cup 2022

Ondertussen wonnen Gabriele Torelli (Faro Racing), Cristian Ricciarini (Essecorse) en Alex Royo (Team VRT) de laatst overgebleven titels en B.R.M. Chronografen prijzen in Clio Cup Italia en Clio Cup Spanje.

Hoewel de Clio Cup Europa-titels de dag ervoor werden beslist, stonden er nog verschillende ereplaatsen in de Clio Cup Italia en Clio Cup Spanje op het spel in de laatste race van de campagne. David Pouget bewees het snel door pole position te claimen voor Nicolas Milan en Gabriele Torelli, terwijl Marc Guillot en Felice Jelmini (PMA Motorsport) de top vijf completeerden in de laatste kwalificatiesessie van 2022.

Clio Cup Europe 2022
Prize Giving Ceremony 2022 Barcelona at Opium during the 14th round of the Clio Cup Europe 2022, from November 11 to 13, 2022 on the Circuit de Barcelona-Catalunya, in Montmelo, Spain – Photo Xavi Bonilla / DPPI

Net als op zaterdag hield David Pouget de leiding vast, maar stond al snel onder druk van Nicolas Milan en Marc Guillot. Ondertussen schoof Anthony Jurado op van de zevende naar de vijfde positie, gevolgd door Alexandre Finkelstein (GPA Racing) en Luca Franca (MC Motortecnica) na een zwaarbevochten eerste ronde die een einde maakte aan de race van Alejandro Schimpf (Cotauto Motorsport).

Anthony Jurado, die zaterdag de Clio Cup Europa won, passeerde Gabriele Torelli in de tweede ronde voordat hij achter het leidende trio aan ging. De Fransman werd in zijn missie geholpen door het steeds heftiger wordende duel tussen David Pouget en Nicolas Milan. De laatste ging in de vijfde ronde in de aanval en nam de leiding na een schitterend gevecht waarin de twee coureurs verschillende bochten naast elkaar reden. Marc Guillot en Anthony Jurado waagden het ook en gingen tussen hun landgenoten staan.

Nicolas Milan ontsnapte daarna snel, dankzij contact tussen Anthony Jurado en Marc Guillot aan het begin van ronde zeven, maar een safety car-periode kwam drie ronden later, na de botsing tussen Lydia Sempere (Team VRT) en Sandro Cutini (PMA Motorsport).

De race werd hervat voor een eindsprint van twee ronden. Nicolas Milan behield de voorsprong door al zijn ervaring in te zetten om Anthony Jurado op afstand te houden. De Fransman won de race en sloot daarmee zijn seizoen af ​​met de eretitel van superwinnaar van de Clio Cup Series op de kalender van 28 races. Clio Cup Europa-titelwinnaar Anthony Jurado eindigde als tweede voor David Pouget.

Na zijn incident vocht Marc Guillot terug om de vierde plaats te claimen voor Felice Jelmini en Challenger Adrian Schimpf (Cotauto Motorsport). Na penalty’s voor Alexandre Finkelstein voor baanlimieten en Gabriele Torelli voor een valse start, vervolledigden Luca Franca, Nikola Miljkovic (Tempo Racing Team), Juuso Panttila (Chefo Sport) en Mathieu Lannepoudenx (Milan Competition) de top tien terwijl Javier Cicuendez (Team VRT ) bezegelde zijn thuisdubbel bij de Gentlemen Drivers.

Van de 109 deelnemers die deelnamen aan 14 ronden over het hele continent, ontving de Tsjechische coureur Tomas Pekar de B.R.M. Award, die de coureur erkent die tijdens het seizoen het best de waarden en de geest van de Clio Cup belichaamt. De serie keert terug voor een nieuwe editie in 2023, waarvan de kalender binnenkort wordt bevestigd.

CLIO CUP EUROPA

Nicolas Milan, winnaar van de Clio Cup Europa, verzekerde zich van de tweede plaats in het algemeen klassement van Anthony Jurado door te winnen voor zijn teamgenoot en David Pouget, derde in het seizoensaflopende algemeen klassement. In de Challengers Cup maakte Nicola Miljkovic indruk door te winnen ondanks de druk van Juuso Panttila en Mathieu Lannepoudenx. Met de overwinning verzekerde de Serviër zich van de tweede plaats in de categorie. Ten slotte behaalde Luciano Gioia (Essecorse) zijn eerste overwinning van het jaar op het Europese toneel, door Rene Steenmetz (Chefo Sport) en Horn (GPA Racing) te verslaan.

CLIO CUP SPANJE

Hoewel de finale werd gedomineerd door Challenger Adrian Schimpf, die bij de start de leiding nam, waren alle ogen gericht op de kanshebbers voor de titel. Onder hen eindigde Nico Abella (Chefo Sport) als tweede, maar dit was niet genoeg om Alex Royo zijn tweede Spaanse kroon te ontnemen om zich aan te sluiten bij de titel die hij in 2017 won. Nico Abella moest tevreden zijn met zijn Challengers Cup-titel. Ondertussen dubbelde Javier Cicuendez in de Gentlemen Drivers Cup voor Fabien Julia (LR Performance), die de titel al veilig had gesteld, en Joaquin Rodrigo (Vearsa Sport).

CLIO CUP ITALIË

Hoewel Felice Jelmini het laatste duel won in zijn seizoenlange gevecht met Gabriele Torelli, had laatstgenoemde het zware werk al gedaan en zijn eerste Clio Cup Italia-titel veiliggesteld ondanks een vijfde plaats. De overwinning van Felice Jelmini bezegelde de titel van het team voor PMA Motorsport. In de Challengers Cup won Jacopo Cimenes (Essecorse) voor Giacomo Trebbi (MC Motortecnica) en Cristian Ricciarini (Essecorse), die de titel veiligstelden in de laatste race van het jaar. Ten slotte won Luciano Gioia (Essecorse) zijn tweede opeenvolgende Gentlemen Drivers Cup door Daniele Pasquali (Tuder Motorsport) en Quinto Stefana (Milan Competition) te verslaan.