Finale vol verrassingen in Clio Trophy France Asphalte

2022 Clio Trophy France Asphalte

Thomas Chauffray was goed op weg naar een clean sweep in de Clio Trophy France Asphalte totdat de hoop op een vijfde opeenvolgende overwinning eindigde met een lekke band in de laatste etappe van 2022 in het Critérium des Cévennes.

Patrick Magnou greep de kans om zijn eerste overwinning van het jaar te claimen en Tom Pieri de tweede plaats achter Thomas Chauffray te ontnemen. Als tweede in de rally behaalde de beste Junior Tom Pieri niettemin de kroon voor zijn team 3P Racing by BHR en zal het avontuur met de outfit voortzetten als onderdeel van het officiële programma met Renault in 2023.

2022 Clio Trophy France Asphalte

Veertig bemanningen namen deel aan het Critérium des Cévennes voor het laatste Clio Trophy France Asphalte-evenement van het jaar. Thomas Chauffray hoefde alleen maar zijn titel te bezegelen en Anthony Fotia en Romain Di-Fante te vervoegen in de lijst met winnaars van de discipline.

Dit was echter niet genoeg voor hem, aangezien Thomas Chauffray de beste tijd neerzette in de eerste drie getimede sectoren om meteen de leiding te nemen. Na de toewijzing van fictieve tijden in Sumène – Saint-Martial, brak Tom Pieri pas in de Circuit Kartix-etappe de reeks van de leider, die de ochtend afsloot met een voorsprong van 13,2 seconden.

Hoewel Thomas Chauffray in de vroege avond nog twee etappes won, verhevigde de strijd tussen zijn achtervolgers in de duisternis. Valentin Ascenzi pakte de laatste kras van de dag en de tweede plaats van Patrick Magnou, waardoor 3P Racing by BHR een stap richting de titel van het team kon zetten. Achter hem deed zijn teamgenoot Tom Pieri hetzelfde door afstand te nemen van Benjamin Stirling nadat Julien Deslauriers problemen had op SS7.

2022 Clio Trophy France Asphalte

Het verhaal van de rally veranderde zaterdag radicaal. Patrick Magnou had een sensationele run op de Col du Pas – Col de Bès en verkleinde het gat tot 15,1s achter Thomas Chauffray. De laatste zag zijn dromen van een clean sweep eindigen door een lekke band op de volgende getimede sector. Patrick Magnou zette opnieuw de snelste tijd neer en had nu een voorsprong van bijna een minuut op Tom Pieri, aangezien Valentin Ascenzi ook een lekke band had op SS10.

Met zijn trots van een kampioen gestoken, ging Thomas Chauffray opnieuw in de aanval op de ontmoedigende Col du Pas – Ardailles-etappe (38,63 km) en won hij de Jean Ragnotti Power Stage met bijna 30 seconden voorsprong op zijn rivalen onder leiding van Patrick Magnou. Deze prestatie, synoniem met de 16e beste tijd algemeen, stelde hem in staat om de Jean Ragnotti Power Stage Trophy 2022 veilig te stellen.

Patrick Magnou controleerde zijn tempo in de laatste etappe om de seizoensfinale te winnen, 1:20,0s voorsprong op Tom Pieri. Ten derde scoorde Benjamin Barnouin zijn beste resultaat van het jaar door Benjamin Stirling met slechts een halve seconde te verslaan aan het einde van een adembenemend duel in de laatste kilometers. Arthur Pelamourgues reed ook zijn beste rit van het seizoen en eindigde als vijfde. Valentin Ascenzi, nieuwkomer Anthony Ardin, Thomas Chauffray, Jérémy Sarhy en Julien Deslauriers vervolledigden de top tien.

Net als Thomas Chauffray in het algemeen klassement veroverde Tom Pieri zijn eerste plaats bij de Junioren. Hij krijgt in 2023 een officieel programma aangeboden bij Renault, geleid door 3P Racing by BHR, dat de titel van de teams won dankzij de podiumplaats van de Marseille-coureur. Ondertussen behaalde Eric Royère de eretitel in de categorie Heren, ondanks de derde overwinning op rij van Mike Souvigné. Élodie Gines deed hetzelfde in de damesklasse en zal daarom in 2023 een ronde van het Franse Rallykampioenschap rijden met een Alpine A110 Rally. Ten slotte ging de Renault Network Challenge naar de Groupe Bertrand, verdedigd door Benjamin Stirling en Yoan Corberand.

Deze zondag viert Alpine Racing alle winnaars en deelnemers van de Clio Trophy France Asphalte en Clio Trophy France Terre tijdens de prijsuitreiking. Na dit seizoen meer dan 130 bemanningen te hebben aangetrokken, zullen de twee trofeeën de komende dagen ook hun kalenders van elk vijf ronden onthullen