Florian Bouchonneau gekroond in de Rallye Terre des Cardabelles

2022 Clio Trophy France Terre, the Rallye Terre des Cardabelles

Terwijl Florian Condamines uitblonk tijdens zijn thuisrally en de enige tweevoudige winnaar werd van de Clio Trophy France Terre van dit jaar, werd Florian Bouchonneau gekroond in de Rallye Terre des Cardabelles – Millau – Aveyron.

Als de beste Junior in het algemeen klassement krijgt de opvolger van Quentin Ribaud in 2023 een officieel programma aangeboden bij Renault, geleid door Fun Meca Sport, dat opnieuw de Teams-titel won!

Het veld van de Clio Trophy France Terre trof elkaar voor de seizoensfinale in Millau, waar het laatste duel om de titel tussen Florian Bouchonneau en Julien Pontal was, terwijl de eerste plaatsen in de categorieën Heren, Teams en Dames nog op het spel stonden!

In eigen land zette Florian Condamines vanaf het begin hard door door de eerste twee etappes te winnen en een voorsprong van 11,7 seconden te nemen, maar Benjamin Boulenc antwoordde op de langste test van de ochtend om het gat te dichten tot 0,6 seconden aan het einde van de lus. Achter hem werd Mattéo Chatillon derde voor Patrick Magnou en Julien Pontal, die moesten winnen om kans te maken op de titel van Florian Bouchonneau.

’s Middags reed Florian Condamines opnieuw de snelste tijd in Sainte-Eulalie. Hoewel zijn naaste rivaal terugvocht op L’Hospitalet, veranderde de tweede run door Camp du Larzac het aanzien van de rally toen Benjamin Boulenc en Mattéo Chatillon beiden moesten opgeven. Met vier beste tijden in zes etappes eindigde Florian Condamines de eerste etappe met een voorsprong van 37,2 seconden van Laurent Reuche, die 1,2 seconden voorsprong had op Julien Pontal. Na een rustige start, daarna twee lekke banden, stond Florian Bouchonneau slechts op de tiende plaats.

Op zondag ging Julien Pontal door met SS7, maar zijn laatste hoop werd vervlogen toen Florian Bouchonneau 3,7 seconden sneller ging op de Jean Ragnotti Power Stage, waardoor hij kostbare bonuspunten verloor. Hoewel de winnaar van de trofee toen bekend was, bleven de laatste twee etappes essentieel voor het ploegenklassement. Julien Deslauriers bepaalde het tempo op Vézins, terwijl Florian Bouchonneau en Patrick Magnou een evenwaardige tijd noteerden op de etappe van Séverac-d’Aveyron.

Florian Condamines won uiteindelijk met een voorsprong van 28,3 seconden op Julien Pontal. Het duel om de derde plaats tussen twee nieuwkomers van de Clio Trophy France Terre draaide in het voordeel van Patrick Magnou voor 9,4 seconden tegen Julien Deslauriers. Gentleman-coureur Laurent Reuche eindigde als vijfde voor Florian Bouchonneau, die in de laatste kilometers van de rally Mattéo Codaccioni passeerde. Frédéric Vauclare, Bastien Bergounhe en Ludovic Casciani vervolledigden de top tien, terwijl Deborah Marie zich verzette tegen de comeback van Ines Tamisier op zondag om de categorie Dames te winnen met 21,8 seconden.

Florian Bouchonneau eindigde in de top zes van elke ronde, met drie podia op zijn naam staan ​​om de titel te winnen. Als topjunior krijgt hij in 2023 een officieel programma aangeboden bij Renault, onder leiding van Fun Meca Sport, winnaar voor het tweede achtereenvolgende jaar van het Teams-klassement. Dankzij zijn prestaties won hij ook de Jean Ragnotti Power Stage-trofee en hielp hij SARL Daniel Rey aan de titel in de Challenge Réseau Renault.

Op dezelfde wegen behaalde Quentin Ribaud de eerste overwinning in zijn campagne met Clio Rally4 in het Franse Gravel Two-Wheel-Drive Rally Championship. Gebouwd op zijn vier etappeoverwinningen op zaterdag voordat hij de procedure onder controle had, kon hij met dit resultaat net buiten de top tien eindigen tussen twee Rally2’s en het gat naar de leider verkleinen voor de seizoensfinale in de Rallye Terre de Vaucluse (11-13 november) .

Na een tweede succesvol seizoen met meer dan 50 bemanningen, meer dan drie keer zoveel als vorig jaar, viert de Clio Trophy France Terre zijn laureaten en die van de Clio Trophy France Asphalte tijdens een ceremonie na het Critérium des Cévennes. De kalender voor 2023 wordt in de komende weken bekend gemaakt.

Florian Condamines: “Mijn doel was om te winnen. Het is één ding om je ambities uit te spreken, maar je moet het nog steeds doen! Ik voelde me in staat om het te doen, vooral omdat ik hier vorig jaar als vijfde overall eindigde. Het is een groot collectief succes. Het team was in sync en er waren geen problemen met de auto, mijn bijrijder en de ingenieurs. We reden een bijna perfecte rally, behalve een kleine fout die ons tien seconden kostte. Mijn enige spijt is dat ik niet kon gaan voor de snelste tijd op de Power Stage. De beoordeling van het seizoen is uitstekend, met twee overwinningen, maar we misten ervaring in de Causses en in Langres, waar het zes minuten kostte om een ​​wiel te verwisselen omdat we te lui waren om te oefenen. Met deze details hadden we het beter kunnen doen, maar we zijn nog steeds heel tevreden. Ik sluit geen deuren voor de toekomst, of het nu gaat om een ​​terugkeer naar de Clio Trophy France Terre, een verhuizing naar Clio Trophy France Asphalte of zelfs maar om Clio Rally3!”

Florian Bouchonneau: “Deze titel is een droom die uitkomt. Ik droom al van kinds af aan over Renault en ik heb in het verleden in een Renault gereden. Om de Clio Trophy France Terre te winnen met bijna dertig deelnemers per ronde, om als top Junior te eindigen en een officiële coureur voor het merk te worden is onbeschrijfelijk, onverwacht en uitzonderlijk. We mikten aan het begin van het jaar op de top tien, dus het is ook een beetje een verrassing. Het was een buitengewoon uitdagende rally omdat we het optreden van Julien Pontal moesten zien. Ik zat een beetje in de reserve op zaterdag en onze twee lekke banden zetten ons op achterstand. Ik heb alles gegeven wat ik had op de Power Stage en het werkte omdat ik maximale punten pakte! Mijn beste herinnering aan dit seizoen is waarschijnlijk de Rallye Terre des Causses. Alles verliep vlekkeloos, ook al hadden we de auto minder dan een week voor de start bij de fabriek opgehaald.”