Max Verstappen wint ijzersterk F1 Grand Prix van Abu Dhabi

F1 2022 Grand Prix Abu Dhabi Max verstappen

De F1 Grand Prix van Abu Dhabi is gewonnen door Max Verstappen op het Yas Marina Circuit. Charles Leclerc bleef in zijn Ferrari Sergio Perez voor in de race op P2 die tot de laatste bocht spannend was in de strijd om P2 in het wereldkampioenschap. 

De run richting de eerste bochten combinatie na de start van de race verliep vlekkeloos voor Max Verstappen en Sergio Perez. De Mexicaan leek heel dicht bij de Nederlander te komen echter er deed zich geen probleem voor. Lewis Hamilton had een zeer goede start en pakte de positie van Carlos Sainz op P4 over en zat meteen achter de Ferrari van Leclerc.

F1 2022 Grand Prix Abu Dhabi Max verstappen

Na drie ronden leek Verstappen teamgenoot Perez op sleeptouw te nemen en weg te rijden bij de jagende Leclerc. De Monegask kwam op zijn beurt onder lichte druk van Hamilton. Terwijl Verstappen een gat aan het slaan was naar de rest van het veld was de strijd om P4 nog in volle gang toen zelfs George Russell zich ermee bemoeide aan de staart van Sainz.

De Spanjaard lukte het om in ronde 8 bij bocht 9 P4 terug te pakken op de zevenvoudig wereldkampioen. Russell kon ook voorbij aan teamgenoot Hamilton die een probleem leek te hebben met zijn bolide.

In het middenveld streed Aston Martin coureur Sebastian Vettel in zijn laatste F1 Grand Prix. De Duitser leek druk te kunnen zetten op de Alpine van Esteban Ocon. Achter de Duitser reed Fernando Alonso op minder dan een halve seconde achterstand. Alpine beef niet afwachten en riepen Ocon naar binnen voor nieuwe banden. De Fransman zakte terug naar P14 en gaf zo Vettel P8 in handen in ronde 16. Ook Sergio Perez ging naar binnen en gaf P2 over aan rivaal Leclerc. De Mexicaan reed eenmaal terug op het asfalt op P5 maar kwam onder druk van Vettel die was opgeklommen in de top 6. de twee coureurs leken even stuivertje te wisselen om posities toch was Perez de snelste van de 2 en hield stand op P5. Ook Sainz kwam binnen twee ronden later die daardoor terugzakte tot achter Perez.

In ronde 20 was het de beurt aan Verstappen om nieuwe banden op te halen. De Nederlander beleefde een langzame stop en de Nederlander verloor de leiding van de wedstrijd aan Leclerc. Perez volgde Verstappen op P3 en kwam kort aan zijn teamgenoot. Leclerc kwam twee ronden later binnen voor een pitstop. De Ferrari coureur zakte tot achter Perez terwijl Verstappen wederom aan kop reed op P1 Sainz sloot aan achter Leclerc met Russell die de top 5 van het moment afsloot.

Sebastian Vettel zakte wat terug en werd in ronde 25 ingehaald door Lando Norris in de McLaren. op dat moment leek de top 5 in een soort status quo beland te zijn en was voor Vettel het teken nogmaals naar binnen te komen voor nieuwe banden. De Duitser sloot eenmaal terug op de baan op P19 aan achter de Haas van Kevin Magnussen.

Bij Alpine was het over voor Fernando Alonso in ronde 28, de Spanjaard was de eerste uitvaller en werd de garage ingeduwd met technische problemen. 5 ronden later maakte Perez een banden stop en zakte van P2 naar P6. De Mexicaan moest nu een inhaalrace rijden om weer naar de voorkant van het veld te komen. Leclerc had nu P2 in handen met achter hem Sainz. Achter de Spanjaard reed Russell die nog een 5 seconden straf moest inlossen wegen een unsafe release gedurende zijn pitstop. Perez leek de juiste banden te hebben en reed de snelste rondetijd van het moment in 1:29.199.

F1 2022 Grand Prix Abu Dhabi Sergio Perez

Perez was aan het jagen net als Hamilton die aan het opstomen was in zijn Mercedes richting Russell voor hem in de strijd om P4.  Een incident tussen Mick Schumacher in de haas en Nicholas Latifi in de Williams zorgde ervoor dat de Canadees voor reparaties naar de pits moest. Dit gebeurde in ronde 39, op dat moment maakte ook Russell en Sainz een pitstop. Na de bandenwissel kwam Sainz terug in de race achter Perez, Russell zakte naar P7. Aan de leiding van de race reed nog steeds Max Verstappen met Leclerc achter hem. De Monegask had een achterstand van 7,5 seconden op de Nederlander terwijl Lewis Hamilton achter de Ferrari reed op P3. Perez was bezig met zijn jacht op P2 maar moest nog flink wat tijd goedmaken en Hamilton voorbij zien te komen. De Mexicaan kwam inmiddels in DRS afstand van de Brit

In ronde 45 werd de eerste aanval ingezet en de Brit leek toe te moeten geven aan de Mexicaan. Hamilton sloeg echter meteen terug en kon zijn positie nog een ronde volhouden. Perez kon een ronde later nogmaals aanvallen en met succes de positie vasthouden. Nu kon de Red Bull coureur op zoek naar Leclerc die op P2 reed en een voorsprong had van iets minder dan 10 seconden op Perez met nog 10 ronden te gaan in de race.

De slotfase was aangebroken waarin Leclerc nog 2,8 seconden voorsprong had op Perez achter hem met nog 3 ronden te gaan. De Mexicaan reed voor wat hij waard was in zijn jacht op de Ferrari voor hem.

Max Verstappen won de laatste Grand Prix van het Formule 1 seizoen 2022. De race werd door Charles Leclerc afgesloten op P2 terwijl Perez genoegen moest nemen met P3 in de race en in het kampioenschap.

Uitslag F1 Grand Prix van Abu Dhabi 2022, Yas Marina Circuit