Diskwalificatie Marvin Klein – Larry ten Voorde uitgeroepen tot winnaar Porsche Mobil 1 Supercup race Hungaroring

Porsche 911 GT3 Cup, Team GP Elite (#25), Larry ten Voorde (NL), Porsche Mobil 1 Supercup, Budapest 2021

Niet lang na het einde van de race werd de winnaar van ronde vier van de Porsche Mobil 1 Supercup bekend gemaakt. Hoewel de Franse gastrijder Marvin Klein als eerste over de finish was gekomen op de Hungaroring, bleek uit een daaropvolgende technische controle dat de hoeveelheid brandstof in de tank van de 911 GT3 Cup van het CLRT-team onder de verplichte rest van twee kilogram lag. Als gevolg hiervan diskwalificeerden de Stewards of the Meeting Klein van de race. Zo ging de overwinning naar de runner-up, in dit geval de huidige leider van het klassement Larry ten Voorde (Team GP Elite) uit Nederland.

Als het veld niet vier ronden achter de safety car had gereden met een relatief lage snelheid, was Klein misschien toch niet over de finish gekomen – een situatie die pleit tegen het opzettelijk te weinig brandstof in de auto van Latorre. “We hebben geen verklaring”, zegt Benjamin Floch, ingenieur bij CLRT. “Volgens onze berekeningen hebben we onze twee auto’s identiek getankt. En na afloop van de race hebben we acht kilo benzine uit de auto van Florian Latorre gepompt.”

Larry ten Voorde was niet bepaald tevreden over zijn geërfde overwinning. “Marvin was duidelijk de beste vandaag, een paar kilo brandstof in de tank zou geen verschil hebben gemaakt”, zei hij als eerbetoon aan de gastrijder. Met dit resultaat vergroot de titelverdediger zijn voorsprong in het kampioenschap met 17 punten op de Nieuw-Zeelander Jaxon Evans (Martinet van Alméras), die de vlag op de tweede plaats pakte. De derde plaats ging naar de Fransman Florian Latorre in de tweede 911 van CLRT.

Door een aanrijding kwam de safety car enkele minuten na de eerste ronde naar buiten zodat de marshals een beschadigd voertuig konden bergen. Op dat moment was Larry ten Voorde al van de vierde naar de tweede plaats doorgestroomd en had hij zich achter Marvin Klein geplaatst. “Ik heb geprofiteerd van het feit dat Jaxon Evans en Florian Latorre in de eerste twee bochten in een gevecht verwikkeld waren. Hierdoor kreeg ik de kans om in te halen”, aldus de Nederlander.

Nadat hij de race vanaf de tweede plaats op de startgrid had opgenomen, was Evans enigszins ontevreden. “Eigenlijk wilde ik mijn voorsprong op Larry in het algemeen klassement verkleinen. Helaas werkte dat niet”, aldus de Nieuw-Zeelander, die momenteel tweede staat in het algemeen klassement. Toch wist Evans over de hele raceafstand herhaalde aanvallen van Latorre af te weren. Ayhancan Güven (BWT Lechner Racing) volgde de Fransman over de streep. “Na een niet zo ideale kwalificatie kon ik eigenlijk niet veel meer verwachten”, gaf de Porsche Junior uit Turkije toe, die vanaf de vijfde startplaats aan de race begon.

Achter Güven pakten de twee Duitsers Laurin Heinrich en Leon Köhler de geblokte vlag. Beide strijden om het Nebulus Racing by Huber-team. Met dit resultaat won Heinrich voor de tweede keer op rij het rookieklassement. Nicolas Misslin (Lechner Racing Middle East) uit Monaco behaalde ook zijn tweede overwinning op rij in de ProAm-categorie.

“Aangrijpende races en goede kwalificatieresultaten in de regio van duizendsten van een seconde – nogmaals, de Supercup biedt volop actie en afwisseling in het seizoen 2021. Het is geweldig dat er weer toeschouwers op het circuit zijn om de coureurs aan te moedigen”, zegt Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup, tijdens een evaluatie halverwege het seizoen.

De volgende op de Supercup-kalender is een van de snelste races van het seizoen: op het Formule 1 Grand Prix-circuit in Spa-Francorchamps in België van 27 tot 29 augustus 2021.

Race 4 Porsche Mobil 1 Supercup, 15 laps, Budapest (H)*
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite)
2. Jaxon Evans (NZ/Martinet by Alméras)
3. Florian Latorre (F/CLRT)
4. Ayhancan Güven (TR/BWT Lechner Racing)
5. Laurin Heinrich (D/Nebulus Racing by Huber)
6. Leon Köhler (D/Nebulus Racing by Huber)

Overall classification Porsche Mobil 1 Supercup after 4 of 8 races*
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 95 points
2. Jaxon Evans (NZ/Martinet by Alméras), 75 points
3. Leon Köhler (D/Nebulus Racing by Huber), 46 points
4. Florian Latorre (F/CLRT), 41 points
5. Dorian Boccolacci (F/Martinet by Alméras), 38 points
6. Laurin Heinrich (D/Nebulus Racing by Huber), 36 points