Dylan Pereira nieuwe kampioen Porsche Mobil 1 Supercup 2022

2022 Porsche Mobil 1 Supercup Dylan Pereira

Spanning en sensatie kenmerkten de seizoensfinale van de Porsche Mobil 1 Supercup in Monza. Na 15 ronden met talloze gevechten om posities in het leidende peloton, pakte de Deen Bastian Buus de vlag als eerste voor Harry King uit het VK, zijn BWT Lechner Racing-teamgenoot.

Kampioenschapsleider Dylan Pereira kwam over de finish op P3 aan het stuur van de derde Porsche 911 GT3 Cup van de teamkampioen. Zowel King als Pereira verloren echter posities door een tijdstraf. De vijfde plaats was nog genoeg voor de Pereira om de landstitel te behalen.

2022 Porsche Mobil 1 Supercup Dylan Pereira
BWT Lechner Racing Team, Dylan Pereira (L), BWT Lechner Racing (#5), Bastian Buus (DK), BWT Lechner Racing (#7), Harry King (UK), BWT Lechner Racing (#6), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

Dylan Pereira hoefde eigenlijk alleen maar over de finish om de algemene titel in de Mobil 1 Supercup veilig te stellen. In plaats daarvan startte de Luxemburger de race vanaf de derde plaats en raakte herhaaldelijk verstrikt in huiveringwekkende gevechten om posities. In het duel met een van zijn toprivalen voor de titel, Larry ten Voorde, maakte Pereira zelfs meerdere fouten. Hiervoor kreeg hij van de stewards een tijdstraf van drie seconden. Pereira kwam over de finish in de ca. 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup als derde, maar degradeerde naar de vijfde plaats – wat sowieso genoeg was om zijn eerste Supercup-titel mee naar huis te nemen. “Ok, de laatste ronde van het seizoen verliep niet zo soepel. Maar het belangrijkste is het winnen van de titel. Ik heb hier zeven jaar naartoe gewerkt”, glunderde de 25-jarige sportmilitair.

2022 Porsche Mobil 1 Supercup
Porsche 911 GT3 Cup, Larry ten Voorde (NL), Team GP Elite (#25), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

Larry ten Voorde complimenteerde zijn opvolger met het claimen van de Supercup-kroon: “Gefeliciteerd Dylan. Dat was weer een bijzonder spannend Supercup-seizoen. Ik heb mijn best gedaan, maar deze keer was het niet genoeg om de titel te behouden”, aldus de Nederlander van het GP Elite-team.

Porsche Junior Laurin Heinrich, die naar Monza reisde met een buitenkans om de titel te claimen, kwam als tiende over de finish. “Helaas werd ik kort na de start van de baan geduwd, waardoor ik naar de 18e plaats zakte. Vanaf daar was het onmogelijk om een ​​beter resultaat dan de tiende te behalen”, aldus de 20-jarige uit Duitsland. Een kleine troost: Heinrich behoudt zijn derde overall in het klassement.

Bastian Buus uit Denemarken pikte hem deze ranglijst echter bijna af. In de eerste meters haalde de pas gekroonde rookiekampioen de pole-sitter Marvin Klein uit Frankrijk (CLRT) in. Buus verdedigde tegen Klein fel de voorsprong, ook na een safety car-fase. In de tweede helft van de race moest hij vervolgens zijn BWT Lechner Racing-teamgenoot Harry King van zich afschudden. Buus gaf de Engelsman geen kans en bracht uiteindelijk zijn tweede overwinning van het seizoen mee naar huis. “Ik had een paar verschillende strategieën in petto voor de start van de race – Marvin bij de start inhalen was er een van. Daarna heb ik me gefocust om geen fouten te maken voorin”, aldus Buus. De 19-jarige Deen won alle acht races in de rookieklasse van het Supercup-seizoen 2022 en vestigde een nieuw record. In het algemeen klassement stond hij op de vierde plaats, slechts één punt achter Porsche Junior Laurin Heinrich.

King pakte zijn nederlaag tegen zijn jonge teamgenoot op een sportieve manier op. “Bastian verdedigde zich slim. Een aanval zou mogelijk te riskant zijn geweest – en dat is natuurlijk precies wat onze teambaas Robert Lechner ons voor de start uitdrukkelijk verbood.” Terwijl Harry King de vlag op de tweede plaats pakte, kwam er even na het passeren van de finish een onaangename verrassing voor hem. Hij kreeg een straf van vijf seconden van de stewards voor het rangeren van Porsche Junior Laurin Heinrich. Hierdoor en de penalty van Pereira erfde Larry ten Voorde de tweede plaats. King behield de vijfde plaats in het algemeen klassement.

2022 Porsche Mobil 1 Supercup Dylan Pereira
Start, Porsche 911 GT3 Cup, Marvin Klein (F), CLRT (#12), Bastian Buus (DK), BWT Lechner Racing (#7), Dylan Pereira (L), BWT Lechner Racing (#5), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

De overwinning in de ProAm-categorie bij de Supercup-finale ging naar de Engelsman Aaron Mason van de Pierre Martinet by Alméras-ploeg. Zijn teamgenoot Roar Lindland werd vierde in de ProAm-categorie. Met dit resultaat pakte de Noor voor de vierde keer de ProAm-titel in de Porsche Mobil 1 Supercup.

“Spannender dan dit wordt het niet. De finale in Monza was een waardige afsluiting van het 30e Supercup-seizoen en de beste promotie voor het racen met de Porsche 911 GT3 Cup”, aldus Michael Dreiser. De Director of Sales bij Porsche Motorsport overhandigde Bastian Buus de winnaarstrofee. Oliver Schwab, projectmanager van de Porsche Mobil 1 Supercup, voegde toe: “Gefeliciteerd aan BWT Lechner Racing. Om met Dylan Pereira de coureurstitel te behalen, de rookietitel met Bastian Buus en ook de teamtitel is een enorme prestatie. Ook gefeliciteerd met Roar Lindland voor het behalen van zijn vierde ProAm-titel. Ik wil ook alle andere teams en elk teamlid bedanken voor een buitengewoon aangrijpend en zeer professioneel 30e Supercup-seizoen. ”

Dylan Pereira, de Supercup-kampioen van 2022
Tot op zekere hoogte werd Dylan Pereira geboren met een passie voor autoracen: zijn vader Guillaume, die vanuit Portugal naar Luxemburg emigreerde, reed met succes karts. Het is bijna logisch dat Pereira Junior in zijn voetsporen zou treden en op tienjarige leeftijd aan boord van een kart zou klimmen. Na twee titels in de Euro Winter Cup te hebben behaald en verschillende seizoenen te hebben deelgenomen aan de Europese en Wereldkampioenschappen, leidde zijn carrière in de autosport hem uiteindelijk naar GT-racen.

In 2015 reed Dylan Pereira, die de Formule 1-wereldkampioenen Ayrton Senna en Lewis Hamilton als rolmodellen beschouwt, zijn eerste Supercup-race in Austin, VS. Tot op heden heeft hij acht raceoverwinningen behaald – de eerste in 2019 op Hockenheim. Daarnaast heeft de drievoudig Luxemburgse “Motorsportpersoon van het Jaar” ook enduranceraces gereden, waaronder de 24 uur van Le Mans. Hier ziet hij zijn toekomst: “Mijn zinnen zijn gezet op een fabriekscockpit”, zegt Pereira vol vertrouwen.

Zijn ongebruikelijke baan geeft hem de tijd om dit pad te volgen: hoewel Dylan Pereira informatica heeft gestudeerd, is hij in feite in dienst van de Luxemburgse strijdkrachten – als sportmilitair in de elite-eenheid voor Olympische sportdisciplines.

Result race 8 Porsche Mobil 1 Supercup, Monza (Italy)
1. Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 30:37.642 minutes
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +5.036 seconds
3. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), +5.370 seconds
4. Marvin Klein (F/CLRT), +5.457 seconds
5. Dylan Pereira (L/BWT Lechner Racing), +7.740 seconds
6. Dorian Boccolacci (F/Martinet by Alméras), +7.860 seconds

Final result 2022 Porsche Mobil 1 Supercup (after 8 races)
1. Dylan Pereira (L/BWT Lechner Racing), 147 points
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 139 points
3. Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing), 123 points
4. Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 122 points
5. Harry King (GB/BWT Lechner Racing), 109 points

Overall winner Teams’ classification: BWT Lechner Racing (A)
Overall winner Rookie classification: Bastian Buus (DK, BWT Lechner Racing)
Overall winner ProAm classification: Roar Lindland (N, Pierre Martinet by Alméras)

Full race results and championship standings