Eerste podium voor Loek Hartog in Porsche Carrera Cup Deutschland zege voor Ayhancan Güven op Zandvoort

Porsche 911 GT3 Cup, Loek Hartog (NL), Porsche Carrera Cup Deutschland, Zandvoort 2021

Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing) heeft dit jaar de tiende ronde van de Porsche Carrera Cup Deutschland gewonnen. De Porsche Junior kwam zondag als eerste over de finish tijdens de race van de merkbeker op Circuit Zandvoort in Nederland.

“Mijn start was goed, maar Loek Hartog kwam beter van de lijn. Mijn tempo ging toen ronde voor ronde omhoog. Ik was er zeker van dat ik de kans zou krijgen om in te halen. Toen ik dat deed, gebruikte ik het’, zei Güven. Naast hem op het podium waren Loek Hartog (Nederland/Black Falcon Team Textar) en Leon Köhler (Duitsland/Nebulus Racing by Huber). De winnaar van zaterdag Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite) blijft met een vijfde plaats bovenaan het klassement. Een 29-koppig deelnemersveld van de Porsche 911 GT3 Cup nam deel aan het ADAC GT Masters-evenement op het opnieuw ontworpen Formule 1-racecircuit.

Ayhancan Güven (TR), Phoenix Racing, Porsche Carrera Cup Deutschland, Zandvoort 2021

Terwijl Güven de race vanaf pole position oppakte, was het Hartog die bij de start in het middelpunt van de belangstelling stond. De coureur uit de Porsche Carrera Cup Deutschland Talent Pool – het ondersteuningsprogramma van de serie – startte vanaf de derde startplaats en won de sprint naar de eerste bocht. Güven nam plaats achter Hartog. In de loop van de race voerde de Phoenix Racing-coureur de druk op en hield hij een inhaalkans in de gaten. De belangrijkste scène: in ronde elf zag Güven het beslissende gat, passeerde Hartog aan de binnenkant en won de race. Met de tweede plaats behaalde Hartog zijn eerste podiumplaats in de Duitse Carrera Cup. “Ik ben opgewonden! Helaas kon ik het tempo van Ayhancan Güven uiteindelijk niet evenaren. Het was een geweldig gevoel om de fans op de tribunes te zien toen ik over de finish kwam”, beschreef de huidige kampioen van de Porsche Carrera Cup Benelux.

Een driezijdig gevecht om de derde plaats ontvouwde zich, waarbij de twee Nederlandse coureurs Jaap van Lagen (HRT Motorsport) en ten Voorde evenals Köhler streden om het brons. Uiteindelijk was de order over de streep Köhler voor van Lagen en ten Voorde. “Dat is een super resultaat. Ik begon vanaf P11 en om eerlijk te zijn had ik niet gedacht dat een podiumplek mogelijk zou zijn”, aldus Köhler. De zesde plaats ging naar Laurin Heinrich (Duitsland/Van Berghe Huber Racing) met de twee rookies Morris Schuring (Nederland/Team GP Elite) en Bastian Buus (Denemarken/Allied-Racing) die de top acht completeerden. In de ProAm-categorie behaalde Kim Hauschild (HRT Motorsport) het perfecte resultaat met overwinningen in beide races van het weekend. In de race van zondag op het 4.259 kilometer lange Dune-circuit versloeg de Duitser Carlos Rivas (Luxemburg/Black Falcon Team Textar) en Bashar Mardini (VAE/Van Berghe Huber Racing).

Podium: Loek Hartog (NL), Black Falcon Team Textar, Porsche Carrera Cup Deutschland, Zandvoort 2021

“Het duinlandschap en de nabijheid van de Noordzeekust geven een raceweekend op Zandvoort altijd een bijzondere sfeer. Vooral de Nederlandse coureurs uit onze serie kijken sinds de start van het seizoen uit naar deze twee races. De fans op de tribunes waren getuige van twee aangrijpende races”, zegt Hurui Issak, projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland. In het algemeen klassement behoudt Larry ten Voorde (202 punten) zijn voorsprong. Na zijn overwinning in Zandvoort staat Güven (167 punten) nu op de tweede plaats. Heinrich volgt op de derde plaats met 164 punten.

De Porsche Carrera Cup Deutschland gaat nu een zomerstop van vier weken in en gaat van 6-8 augustus verder als onderdeel van het ADAC GT Masters-ondersteuningsprogramma op de Nürburgring. De Duitse Eifel is het toneel van de elfde en twaalfde ronde van het seizoen.

Start: Porsche Carrera Cup Deutschland, Zandvoort 2021

Uitslag race 10, Porsche Carrera Cup Deutschland

 1. Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing)
 2. Loek Hartog (Nederland/Black Falcon Team Textar)
 3. Leon Köhler (Duitsland/Nebulus Racing door Huber)
 4. Jaap van Lagen (Nederland/HRT Motorsport)
 5. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite)
 6. Laurin Heinrich (Duitsland/Van Berghe Huber Racing)
 7. Morris Schuring (Nederland/Team GP Elite)
 8. Bastian Buus (Denemarken/Allied-Racing)
 9. Christopher Zöchling (Oostenrijk/Fach Auto Tech)
 10. Max van Splunteren (Nederland/GP Elite)

Puntenklassement na 10 van de 16 races
Chauffeursclassificatie

 1. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite), 202 punten
 2. Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing), 167 punten
 3. Laurin Heinrich (Duitsland/Van Berghe Huber Racing), 164 punten