Eerste pole voor rookie Bastian Buus in Porsche Mobil 1 Supercup

2022 Porsche Mobil 1 Supercup BWT Lechner Racing Bastian Buus

Bastian Buus van het BWT Lechner Racing team zette vrijdag de snelste tijd neer in de training van de Porsche Mobil 1 Supercup en domineerde ook de kwalificatie voor ronde vijf van het seizoen. Op het Formule 1-circuit in Le Castellet, Zuid-Frankrijk, behaalde de 19-jarige Supercup-rookie uit Denemarken zijn allereerste poleposition voor een race van de internationale merkbeker.

De tweede snelste tijd werd neergezet door de Fransman Marvin Klein die voor de CLRT-ploeg reed. De derde en vierde snelste waren Harry King uit Engeland en serieleider Dylan Pereira uit Luxemburg, net als Buus die beiden strijden voor het team van Robert Lechner. De vijfde ronde van de Supercup gaat zondag (24 juli 2022) om 11.45 uur CEST van start, net voor de Franse Grand Prix Formule 1-race.
Stuttgart.

2022 Porsche Mobil 1 Supercup BWT Lechner Racing

Bastian Buus is sinds de start van het seizoen de snelste rookie van de Porsche Mobil 1 Supercup. In de kwalificatiesessie voor ronde vijf overtrof de 19-jarige uit de zeehavenstad Kolding in Denemarken voor het eerst ook alle ervaren coureurs. Buus reed het 5,842 kilometer lange Formule 1-circuit van Le Castellet in zijn ca. 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup, opgesteld door BWT Lechner Racing, 0,122 seconden sneller dan de Fransman Marvin Klein (CLRT). “Mijn eerste vliegende ronde was op dat moment de snelste. Dat zette de anderen onder druk. Bij de tweede poging hoefde ik niet alles uit de kast te halen. Ik reed gewoon zo soepel als ik kon en was nog sneller”, vertelde Buus na de sessie.

De tweede plaats van Klein is tevens zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe dit seizoen. “Na mijn eerste hete ronde hebben we de afstelling van mijn auto iets aangepast, dus mijn tweede ronde was nog beter”, meldde de regerend kampioen van de Porsche Carrera Cup Frankrijk. Zijn sterke prestatie werd echter overschaduwd door een penalty van de vorige race in Oostenrijk: als gevolg hiervan moet Klein afstand doen van zijn tweede startplaats en neemt hij de race van zondag over vanaf P5.

2022 Porsche Mobil 1 Supercup Larry ten Voorde

In tegenstelling tot zijn BWT Lechner Racing teamgenoot Buus, verliep de kwalificatie voor Harry King uiterst stressvol. “Ik moest twee keer de pits in om een ​​nieuwe frontsplitter te krijgen, dus ik had maar tijd voor één vliegende ronde”, zei de Britse coureur, die in de kwalificatie de derde tijd noteerde. Door de penalty van Klein begint King echter de race vanaf de eerste startrij. Achter hen liggen de huidige koploper Dylan Pereira (L/BWT Lechner Racing) en titelverdediger Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite). Porsche Junior Laurin Heinrich (D/SSR Huber Racing) kwalificeerde zich op P7. “Ik sta op zeven tienden van een seconde van pole position. Om eerlijk te zijn, ik weet niet waar ik die fracties van een seconde kan vinden”, zei de verbaasde 20-jarige uit Duitsland.

Porsche Junior rijdt in een race-oldie: Laurin Heinrich in de 911 RSR uit 1973.

Laurin Heinrich werd geboren in 2001. De racewagen waarin Porsche Junior de toeschouwers afgelopen weekend verrukte van de “Solitude Revival” is meer dan twee keer zo oud: een Porsche 911 RSR 2.8 uit 1973, die vandaag de dag een van de schatten van de Porsche is Museum. Heinrich draaide demo-ronden in de voormalige fabrieksauto op het historische circuit bij Stuttgart, waar van 1961 tot 1964 zelfs Formule 1-races plaatsvonden. “Geen stuurbekrachtiging, geen rembekrachtiger, H-patroon versnellingspook. Dat is heel hard werken, maar het is fantastisch”, glunderde Laurin Heinrich na zijn uitje in de ca. GT-racer van 221 kW (300 pk), die Porsche destijds ontwierp voor onder meer de 24 uur van Le Mans.

Net als in 1973 zet Porsche het concept voort om winnende racewagens te ontwikkelen uit productievoertuigen. Voor de 911 RSR 2.8 was het uitgangspunt de legendarische Porsche 911 RSR 2.7 met zijn kenmerkende “ducktail spoiler”. Ook de nieuwste Supercup 911 is gebaseerd op een GT-productiemodel. In vergelijking met de 911 RSR biedt de Supercup 911 met elektrisch ondersteunde stuurbekrachtiging en schakelpaddles de bestuurder meer comfort. In één opzicht lijkt de race-oldie uit 1973 echter een voordeel te hebben. “De temperaturen in de cockpit van de RSR zijn aangenamer”, zegt Laurin Heinrich na zijn reis naar het raceverleden van Porsche.

Ronde vijf van de Porsche Mobil 1 Supercup op tv en internet
De race van 13 ronden op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet gaat zondag (24 juli 2022) van start om 11.45 uur CEST. Het tv-station Eurosport2 zendt de race live uit. Bovendien zendt de streamingdienst f1tv.formula1.com ook de Supercup-race uit.