Hockenheim ziet titanenstrijd tegemoet in finale Porsche Carrera Cup Deutschland 2021

Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring 2021

Dankzij zijn vierde overwinning heeft Ayhancan Güven (Turkey/Phoenix Racing) de strijd om de Porsche Carrera Cup Deutschland-kroon opengehouden. Zondag in ronde 14 op de Sachsenring versloeg de Porsche Junior Christopher Zöchling (Oostenrijk/Fach Auto Tech) en Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite) naar de vlag.

Op weg naar de seizoensfinale op Hockenheim (22 t/m 24 oktober) staat de winnaar van zaterdag ten Voorde bovenaan het klassement, met 24 punten voorsprong op Güven. Er liggen nog vijftig punten voor het grijpen. “Ik wist dat ik moest winnen om mijn kansen in de race om de titel te vergroten. En ik heb het gebruikt. Nu moet ik dit resultaat herhalen op het laatste evenement”, zei Güven. De beslissing over het teamklassement is al genomen: met nog twee races te gaan voor het einde van het seizoen heeft GP Elite de eindoverwinning behaald hier op de Sachsenring.

Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring 2021 Larry ten Voorde
Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring 2021 Larry ten Voorde

Zesentwintig coureurs namen deel aan de race die werd gehouden ter ondersteuning van de ADAC GT Masters in hun 510 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. Fans op de tribunes werden getrakteerd op een vermakelijke start: vanaf de derde startplaats schoof Zöchling prompt langs tien Voorde en polesitter Güven. Een safety car-fase in de tweede en derde ronde hield het veld bij elkaar. Bij de herstart stond Güven klaar om toe te slaan en haalde hij onmiddellijk Zöchling in. De 23-jarige controleerde vervolgens de race vooraan in het peloton, verhoogde zijn voorsprong tot 1,8 seconden en kwam als eerste over de finish na 22 ronden voor Zöchling. “Bij de start koos ik voor de buitenlijn in de eerste bocht. Dat betaalde zich uit. Helaas kon ik de koppositie niet vasthouden tot aan de finish, maar de tweede plaats is een geweldig resultaat”, besluit Zöchling.

Hoewel Köhler de vlag op de derde plaats pakte, kreeg hij uiteindelijk een tijdstraf van 30 seconden voor het veroorzaken van een aanrijding. Ten Voorde verwierf daardoor de derde plaats. Dientengevolge verzekerde zijn GP Elite-ploeg al vroeg de teamkampioenschapstitel. “Het is ons tweede seizoen in de Porsche Carrera Cup Deutschland en het is tot nu toe perfect verlopen”, zei teambaas Torsten van Haasteren. De posities achter ten Voorde werden ingenomen door Rudy van Buren (Nederland/CarTech Motorsport by Nigrin), Jukka Honkavuori (Finland/MRS GT-Racing) en Sandro Kaibach (Duitsland/Fach Auto Tech). Lukas Ertl (Duitsland/Van Berghe Huber Racing) kwam als zevende over de finish, met Bastian Buus (Denemarken/Allied-Racing) als beste rookie als achtste algemeen.

In de ProAm-klasse vierde Kim Hauschild (HRT Motorsport) een dubbele overwinning. Na zijn succes op zaterdag herhaalde de Duitser deze prestatie op zondag met een overwinning. Op het 3.645 kilometer lange circuit in Saksen versloeg Hauschild zijn ProAm-rivalen Georgi Donchev (Bulgarije/Nebulus Racing by Huber) en Jan-Erik Slooten (Duitsland/Phoenix Racing) naar de vlag.

“We hebben al een kampioen, gefeliciteerd GP Elite met het behalen van de teamtitel. In de categorieën algemeen, rookie en ProAm staat alles nog open. Dat is een goede voorwaarde voor een spannende finale op Hockenheim en spreekt boekdelen over het hoge concurrentieniveau in onze serie”, zegt Hurui Issak, projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland.

Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring 2021
Porsche 911 GT3 Cup, Rudy van Buren (NL), Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring 2021

Het achtste raceweekend van de Porsche Carrera Cup Deutschland wordt van 22 tot en met 24 oktober verreden op de Hockenheimring Baden-Württemberg. Als grote favorieten voor de titel reizen ten Voorde (281 punten) en Güven (257 punten) naar de laatste ronde van het seizoen als onderdeel van het ADAC GT Masters-supportprogramma. In het rookieklassement leidt Loek Hartog (Nederland/Black Falcon Team Textar) met 265 punten en strijdt om de klasse-eer tegen Buus (263 punten). De titelbeslissing in de ProAm-klasse zal worden genomen tussen de Luxemburger Carlos Rivas (Black Falcon Team Textar/300 punten) en Hauschild (265 punten).

Uitslag race 14, Porsche Carrera Cup Deutschland

 1. Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing)
 2. Christopher Zöchling (Oostenrijk/Fach Auto Tech)
 3. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite)
 4. Rudy van Buren (Nederland/CarTech Motorsport door Nigrin)
 5. Jukka Honkavuori (Finland/MRS GT-Racing)
 6. Sandro Kaibach (Duitsland/Fach Auto Tech)
 7. Lukas Ertl (Duitsland/Van Berghe Huber Racing)
 8. Bastian Buus (Denemarken/Allied-Racing)
 9. Daan van Kuijk (Nederland/GP Elite)
 10. Morris Schuring (Nederland/Team GP Elite)

Puntenklassement na 14 van de 16 races
Chauffeursclassificatie

 1. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite), 281 punten
 2. Ayhancan Güven (Turkije/Phoenix Racing), 257 punten
 3. Laurin Heinrich (Duitsland/Van Berghe Huber Racing), 194 punten