Pole position voor Marvin Klein in Porsche Mobil 1 Supercup Monza

Porsche Mobil 1 Supercup, round 8, Monza
Porsche 911 GT3 Cup, Marvin Klein (F), CLRT (#12), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

Harry King reed voor het eerst de snelste ronde in een Porsche Mobil 1 Supercup-kwalificatiesessie in Monza, Italië. Vanwege een penalty die hij bij de vorige race in Zandvoort heeft opgelopen, zal de Britse coureur de laatste race van het seizoen 2022 echter vanaf de vierde startplek aanpakken.

Showdown in Monza: finale Porsche Mobil 1 Supercup

In plaats daarvan gaat de pole-positie naar de op één na snelste kwalificatie, de Fransman Marvin Klein. De drie favorieten voor de titel, de Luxemburger Dylan Pereira, Larry ten Voorde uit Nederland en Porsche Junior Laurin Heinrich uit Duitsland, verzekerden zich van de drie, vijf en zeven op de grid. De laatste ronde van het Supercup-seizoen wordt betwist ter ondersteuning van de Italiaanse Grand Prix en begint op zondag (11 september) om 11.50 uur.

Porsche Mobil 1 Supercup, round 8, Monza
Porsche 911 GT3 Cup, Harry King (UK), BWT Lechner Racing (#6), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

Kampioenschapsleider Dylan Pereira is een stap dichter bij het claimen van zijn eerste titel in de Porsche Mobil 1 Supercup gekomen. De Luxemburger rijdt voor het BWT Lechner Racing-team en pakt de seizoensfinale van de internationale merkbeker met de Porsche 911 GT3 Cup vanaf P3 – en dus voor zijn twee titelrivalen. De Nederlander Larry ten Voorde van het GP Elite-team, de Supercup-kampioen van de afgelopen twee jaar, klokte de vijfde tijd in de kwalificatie. Porsche Junior Laurin Heinrich uit Duitsland plantte de ca. 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup, opgesteld door SSR Huber Racing op de zevende startpositie.

“Mijn doel is niet om te winnen, ik kan het me gewoon niet veroorloven om met pensioen te gaan. Ik heb teamgenoten om me heen op de grid die op mijn hoede zullen zijn. Het wordt niet beter dan dat”, zegt kampioenschapsleider Pereira voorafgaand aan de race van 15 ronden op zondag. “Het zal heel moeilijk voor me zijn, maar ik zal mijn uiterste best doen”, zwoer Larry ten Voorde. Als tweede in het klassement moet de Nederlander in de laatste race minimaal tweede worden om kans te maken op Pereira. Laurin Heinrich daarentegen zal zich waarschijnlijk concentreren op het vangen van Ten Voorde in de strijd om de tweede plaats. “Met mijn eerste set banden stond ik lange tijd bovenaan de timesheets. Toen de anderen nog sneller waren op verse banden, ving ik op het beslissende moment geen behoorlijke slipstream’, meldt de Porsche Junior, die in de laatste ronde als derde overall eindigt, maar slechts een externe kans heeft om de titel mee naar huis te nemen.

De snelste kwalificatie was Harry King van de BWT Lechner Racing-ploeg. “Ik ben dit seizoen een paar keer dichtbij geweest. Ik heb het beste voor het laatst bewaard. Het is echt jammer dat ik de race niet vanaf pole position kan starten”, aldus de Engelsman. King kreeg bij de vorige Supercup-race in Zandvoort een straf vanwege een aanrijding en degradeerde vervolgens naar de vierde plaats op de startgrid op Monza.

Als gevolg hiervan erft Marvin Klein, de op een na snelste kwalificatiewedstrijd, de pole-positie. “In Zandvoort startte ik vanaf pole en won. Ik hoop dat ik dat hier in Monza kan herhalen”, zei de Fransman van de CLRT-ploeg. De Deense rookie Bastian Buus, rijdend voor het BWT Lechner Racing-team, verzekerde zich van P3. Op de derde startrij naast Larry ten Voorde staat een andere rookie, de Nederlander Loek Hartog, die strijdt voor het Italiaanse team Ombra.

Porsche Mobil 1 Supercup, round 8, Monza
Porsche 911 GT3 Cup, Rudy van Buren (NL), Huber Racing (#2), Porsche Mobil 1 Supercup 2022, Monza (I)

De wiskunde achter de titelbeslissing
Vooruitlopend op de laatste race van het jaar heeft kampioensleider Dylan Pereira een voorsprong van 18 punten op Larry ten Voorde. Porsche Junior Laurin Heinrich volgt nog twee punten achterstand op de derde plaats. Ten Voorde moet de laatste ronde winnen (25 punten) of tweede worden (20 punten) om Pereira nog te kunnen pakken. Heinrich maakt alleen kans op de titel als hij wint.

Als ten Voorde als eerste eindigt, wordt Pereira met een negende plaats (7 punten) of beter tot kampioen gekroond. Mocht ten Voorde als tweede eindigen, dan heeft Pereira minimaal een 14e plaats (2 punten) nodig. Als Pereira en ten Voorde gelijk zijn voor de punten, gaat de titel naar Pereira, want hij heeft nog een overwinning op zijn naam staan ​​(3:2).

Mocht Heinrich zijn tweede race van het seizoen winnen, dan is de titel voor Pereira, zolang hij maar als 11e over de finish komt (5 punten). Als Heinrich als tweede eindigt, Pereira met pensioen gaat en ten Voorde niet wint, dan staan ​​Heinrich en Pereira gelijk voor punten. In dit geval zal Pereira nog steeds de Supercup-kampioen van 2022 zijn vanwege het hogere aantal overwinningen gedurende het seizoen.

Als Dylan Pereira zondag geen punten scoort, zou een overwinning Larry ten Voorde zijn derde Supercup-titel op rij bezorgen. De tweede plaats zou ook genoeg zijn voor de Nederlander als Heinrich niet wint.

TV- en internetverslaggeving van de finale van de Porsche Mobil 1 Supercup
De achtste en laatste ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup uit 2022 gaat zondag (11 september 2022) om 23:50 uur CEST van start in het Autodromo Nazionale di Monza en duurt 15 ronden. De tv-zenders Eurosport en Sky Sport zorgen voor een live-uitzending, waarbij de streamingdienst f1tv.formula1.com ook de Supercup-race uitzendt.

TV- en internetverslaggeving van de finale van de Porsche Mobil 1 Supercup
De achtste en laatste ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup uit 2022 gaat zondag (11 september 2022) om 23:50 uur CEST van start in het Autodromo Nazionale di Monza en duurt 15 ronden. De tv-zenders Eurosport en Sky Sport zorgen voor een live-uitzending, waarbij de streamingdienst f1tv.formula1.com ook de Supercup-race uitzendt.

Kwalificatieresultaat, race 8 Porsche Mobil 1 Supercup, Monza (Italië)

  1. Harry King (UK/BWT Lechner Racing), 1:48.753 minuten*
  2. Marvin Klein (Frankrijk/CLRT), +0,092 seconden
  3. Bastian Buus (Denemarken/BWT Lechner Racing), +0.117 seconden
  4. Dylan Pereira (Luxemburg/BWT Lechner Racing), +0,398 seconden
  5. Larry ten Voorde (Nederland/Team GP Elite), +0.403 seconden
  6. Loek Hartog (Nederland/Ombra SRL), +0,415 seconden