Kaz van den Dongen met gevoel in de regen tijdens Classic GP Assen

2022 Classic GP Assen Formel Vau Kaz van den Dongen

De 17-jarige Kaz van den Dongen uit de Zaanstreek maakte zijn debuut in de Historic Formula Vau tijdens de Classic GP Assen op het befaamde TT Circuit.

De coureur, die in het dagelijks leven 6 VWO volgt, vormt een raceteam met Ruben van Hoorn en Sep Rangel in deze sensationele raceklasse. Van Hoorn en Rangel lieten dit weekend het stuur aan Van den Dongen waardoor deze debuteerde in Assen.

Revolutionaire race-historie tijdens Classic GP Assen

2022 Classic GP Assen Formel Vau Kaz van den Dongen
2022 Classic GP Assen Formel Vau – Kaz van den Dongen

Mark Spanbroek was de winnaar in de eerste race op zaterdag in een Kaimann FV 1300, met Eckardt Guhl op de tweede plaats die in de Burkhart FV 1300 de Killroy FV 1300 van Andreas Mundt voor bleef. De tweede race die zondag werd verreden werd door Nick Wittkuhn gewonnen, de Kaimann FV 1300 bestuurder was te snel voor de Hick MK1 van Heike Volk. Michael Knebel bezette de derde plaatst met zijn Austro Vau.

Kaz van den Dongen sloot zijn eerste race af met de 32e positie achter zijn naam. De tweede en laatste race van het weekend verliep op zondag sterker voor de vwo’er, de zwart/wit geblokte vlag werd gezwaaid op het moment dat zijn Beach FV 1300 op P27 over de finish kwam.

Het was allemaal nieuw voor Van den Dongen en even wennen.”Het was natuurlijk mijn debuut, en mijn eerste wedstrijd dus er komt heel veel op je af dacht ik zo,” vertelde Kaz tegen PitsPress.nl. “De eerste drivers briefing, eerste ronden, eerste start. Het was voor mij wel heftig zeker op een baan die ik niet goed kende en met regen. Al met al heb ik het enorm naar mijn zin gehad.”

De eerste race werd zaterdag ontsierd door een lange onderbreking wegens pech bij een van de deelnemers, Kaz ondervond daar hinder van. “Ik reed achter Winfried Kornmeyer en die blies zijn motor op waardoor er olie op de baan terechtkwam. Hier werd ik ook door getroffen en maakte een kleine spin. Het duurde even voordat de olie was opgeruimd en de baan werd vrijgegeven voor de herstart.”

De race van zaterdag liep niet zoals gewenst wegens het feit dat de 17-jarige debutant tot tweemaal toe spinde op de baan, deels door genomen risico’s van zijn kant. “Dat gaf mij een heel onvoldaan gevoel.” Echter, de omgang met zijn collega-coureurs in het veld en de paddock was uiterst plezierig. “Het meest positieve was hoe de andere rijders met je omgaan en je ontvangen alsof je familie bent. Mijn Duits is niet perfect en ondanks dat de meesten Duitstalig zijn proberen ze je wel te helpen. En dat gebroken Duits van mij vinden ze wel grappig.”

2022 Classic GP Assen Formel Vau Kaz van den Dongen
2022 Classic GP Assen Formel Vau – Kaz van den Dongen

Tijdens de races was Van den Dongen aan het zoeken op de baan welke lijnen hij het beste kon rijden, onder andere bij de Geert Timmer Bocht. “Ik probeerde een beetje te spelen met wat werkte voor mij. Ik moet zeggen, de auto leek het op vrijdag een stukje beter te doen in vergelijk met de zaterdag en zondag, ik had die dagen weinig grip. Dit had ook te maken met het natte asfalt en olieresten op de baan. De bocht links voor de Geert Timmer kon ik de ene keer wel met veel gas nemen, de andere keer moest ik flink liften.”

Zijn ervaringen nam de debutant mee naar de races zaterdag en zondag, op de vraag hoe Kaz dat beleefde antwoorde hij: “Spannend! Op zaterdag ben ik twee keer gespind waardoor ik op zondag iets voorzichtiger gereden heb, dit was vooral aanvoelen.. Het bleef wel spannend! “

Van den Dongen heeft in het verleden veel in de karts gezeten met vrienden in wedstrijden onderling en test evenementen gereden met zijn bolide. Heeft hij ook een bepaald doel voor ogen met betrekking tot het racen? “Het doel is sneller te gaan en wie weet of het realistisch is er mijn werk van te maken? Ik heb net mijn eerste race gehad”, Liet Kaz weten.

De eerstvolgende race kan de coureur zijn ervaring van de Classic GP Assen meenemen, deze zal worden gerreden op het circuit van Zolder tijdens het Zolder Fun Festival 2022. “Van 14 tot en met 16 oktober gaan we naar Zolder in België. Dat is ook meer een circuit voor mijn auto”, laat Kaz weten. “Ik rij natuurlijk tegen veel sneller auto’s en Zolder is meer een groot kartcircuit, het is ook technischer. Ik heb nu wat ervaring in de regen en hoop dat ik deze kan benutten in Zolder.”

Behalve de fans op de tribunes en de aanwezige familie waren er ook gasten van Krosto Racing aanwezig, Deze partij is een geweldige steun voor Kaz van den Dongen temeer daar sponsoring hard nodig is voor vervolgraces.

Krosto Racing