Bastien Bergounhe wint seizoenafsluiter Clio Trophy France Terre 2021

Championnat de France des rallyes Terre 2021 BERGOUNHE Bastien, DESCHARNE Mathieu, CLIO RS LINE

Met de overwinning in de seizoensfinale van de Clio Trophy France Terre op de Rallye des Cardabelles wordt Bastien Bergounhe dit jaar de derde verschillende winnaar in vier manches.

De Clio Trophy by Toksport WRT-concurrent won bij zijn terugkeer op het nationale toneel voor Quentin Ribaud, die de titel in een thriller veiligstelde, slechts enkele weken nadat hij zijn plaats als beste Junior had verzegeld om een ​​officieel programma met Clio Rally4 in 2022 te winnen.

BERGOUNHE Bastien, DESCHARNE Mathieu, CLIO RS LINE, portrait RIBAUD Quentin, ASCENSIO Mélissa, CLIO RS, portrait MONNIN Jean-Paul, GILLIOT Franck, CLIO 5, portrait podium, portrait during the Terre des Cardabelles – Millau – Aveyron 2021, 4th round of the Championnat de France des rallyes Terre 2021, from October 09 to 10 in Millau, France – Photo Gregory Lenormand / DPPI


Tien teams – waaronder drie die nog om de titel strijden – waren aanwezig bij de start van de seizoensafsluiting van de Clio Trophy France Terre, de Rallye Terre des Cardabelles.

Quentin Ribaud, die de Junior-titel al in de wacht had gesleept, sloeg vanaf het begin hard op het Larzac-plateau. De leider van het algemeen klassement nam meteen een voorsprong van 14,9 seconden op de openingsrit van Sainte-Eulalie. Hij zette de beste tijd neer op L’Hospitalet en Le Camp du Larzac om de eerste lus te voltooien met een voorsprong van 56,7 seconden. Aanvankelijk tweede, viel John Laroche terug na een klein contact op SS3 en Bastien Bergounhe profiteerde van de tweede plaats voor Loïc Mattei.

’s Middags hield de coureur van Bastien Héron Racing zijn vaart erin met een vierde opeenvolgende krastijd, maar een dubbele lekke band dwong hem voorzichtiger te zijn. De strijd om de titel was weer aan de kook toen Bastien Bergounhe het commando overnam in de categorie voor Quentin Ribaud, Jean-Paul Monnin en John Laroche, alle drie titelkandidaten gedekt door 2,4s op weg naar de vier laatste getimede sectoren van het seizoen!

In deze strijd waar de kleinste verandering van positie tussen de drie hoofdrolspelers de uitkomst van de trofee had kunnen veranderen, hervatte Quentin Ribaud zijn opmars door de actie op zondagochtend te domineren, telkens voor Bastien Bergounhe en Jean Paul Monnin. Ondertussen deed een mechanisch probleem de titelhoop van John Laroche teniet.

Acht seconden achter de leider en met een band van ongeveer 20 seconden op Jean Paul Monnin, behield Quentin Ribaud zijn voorsprong in de laatste twee etappes om de titel te winnen, door 1,7 seconden achter zijn teamgenoot Bastien Bergounhe te eindigen, die niet in aanmerking kwam om punten te scoren.

39 RIBAUD Quentin, ASCENSIO Mélissa, CLIO RS, action during the Terre des Cardabelles – Millau – Aveyron 2021, 4th round of the Championnat de France des rallyes Terre 2021, from October 09 to 10 in Millau, France – Photo Gregory Lenormand / DPPI

Bastien Bergounhe zegevierde toen in zijn eerste optreden in de Clio Trophy France Terre, voor Quentin Ribaud en Jean Paul Monnin, die de snelste tijden neerzette in de laatste twee etappes van het seizoen, en 14,9 seconden tekort kwamen voor de titel. Simon Heinemann en Sébastien Studer eindigden voor John Laroche na zijn problemen, terwijl Thomas Mouysset en Anthony Bartoli het klassement completeerden. Loïc Mattei reed op een gegeven moment als derde voordat hij op zaterdagmiddag geen reservewielen meer had, en moest zondag om persoonlijke redenen opgeven, terwijl Marcel Abad moest stoppen omdat hij buiten de vertraging bij een incheckpunt arriveerde.

Quentin Ribaud heeft nu de dubbel voltooid door de eerste overall en juniorwinnaar te worden van de Clio Trophy France Terre. Volgend jaar heeft hij een officieel programma van twee rally’s in het Franse Gravel Rally Championship met Clio Rally4, gerund door Fun Meca Sport, dat de teamtitel won. Hoewel zijn prestaties niet genoeg waren om Marignane Automobiles Garage De Sousa te laten verslaan in de Challenge Réseau Renault, nam Quentin Ribaud ook de leiding in het Franse tweewielaangedreven Gravel Rally Championship!

De details van seizoen twee van Clio Trophy France Terre, gepland voor 2022, worden binnenkort bekendgemaakt.

Bastien Bergounhe: “Het was een spannende finale, maar we hebben alles gegeven wat we redelijkerwijs hadden en hielden 1,7 seconden vol! Het doel was om het best mogelijke werk te leveren en onszelf te vergelijken met de leiders van de trofee, zoals Quentin Dit resultaat is positief. We hebben veel plezier gehad en mijn programma in Europa heeft me zeker veel geholpen, aangezien we bij elke rally veel ervaring opdoen. Nu vertrek ik over veertien dagen naar Hongarije voor de Clio Trophy van Toksport WRT finale in de FIA ​​ERC, opnieuw met Clio Rally5 !”

Quentin Ribaud: “We hebben zaterdag een hoog tempo neergezet om de kloof te dichten, en we hadden meer dan een minuut voorsprong voor de twee lekke banden waardoor Bastien de leiding kon nemen en Jean Paul terug in de mix kon komen. Het doel was om te blijven voor hem, maar we hadden nog maar vier gebruikte banden om zondag te finishen. We hebben ons best gedaan en het is een beetje frustrerend om de overwinning met minder dan twee seconden te missen, maar Bastien reed erg goed, en vooral, ons doel was de titel. Dus missie geslaagd. Ik ben verheugd dat ik dit officiële programma voor volgend jaar heb gewonnen. We hebben een bijna perfect seizoen achter de rug en ik kan niet wachten om het potentieel van de Clio Rally4 op gravel te laten zien. Ik ben er al klaar voor alles geven met het Fun Meca Sport-team, dat weet ik nog niet, maar waar ik alleen maar goede dingen over hoor!”

Clio Trophy France Terre – Rallye Terre des Cardabelles

 1. Bastien Bergounhe – Mathieu Descharne (J) 1u47:03.0s
 2. Quentin Ribaud – Melissa Ascensio (J) +1.7s
 3. Jean-Paul Monnin – Franck Gilliot +16.6s
 4. Simon Heinemann – Yves Heinemann +3:02.3s
 5. Sébastien Studer – Maude Studer +5:40.0s
 6. John Laroche – Damien Augustin +6:37.7s
 7. Thomas Mouysset – Lucas Gineste (J) +18:23.4s
 8. Anthony Bartoli – Jonathan Ricard +19:20.0s
  Ab. Loïc Mattei – Dominique Corvi
  Ab. Marcel Abad – Carles Cortes (J)