Zege in Rallye du Maroc niet vanzelfsprekend

2022 Rallye du Maroc
© Rallye du Maroc – Charly Lopez

De 22e editie van de Rallye du Maroc, verreden op circuits die de ‘stamgasten’ niet kenden, eindigde in Agadir met ongekende overwinningen.In de auto’s maakte de Fransman Guerlain Chicherit (GCK Motorsport) een zegevierende terugkeer bij de elite en domineerde hij het W2RC-duel tussen Loeb (Bahrain Raid Xtreme) en Al Attiyah (Toyota Gazoo Racing), dat in het voordeel van de Qatari speelde.

In de auto’s was Sebastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme), die gisteren het podium verliet met een stuurbekrachtiging, vandaag op een missie om zoveel mogelijk punten voor het wereldkampioenschap te verzamelen. Missie volbracht voor de Fransman won de etappe en eindigde als 8e algemeen na de penalty’s die hij gisteren had opgelopen. Een gunstig resultaat voor Nasser Al Attiyah (Toyota Gazoo Racing) die de etappe als 5e en als 3e overall eindigde. Het is nu de Qatari die de W2RC leidt voor de laatste ronde, de Andalucía Rally, over een paar dagen. Orlando Terranova (Bahrain Raid Xtreme) eindigde als 2e algemeen achter de winnaar van de 22e editie van de Rallye du Maroc, de Fransman Guerlain Chicherit (zie Stat of the Day). De coureur van GCK Motorsport stond elke dag op het podium, maar nooit op de bovenste trede. Hij vertrekt met veel vertrouwen: “Ik voelde me meteen goed in de auto. Alex had vertrouwen in de navigatie, we openden de baan veel en hij deed ongelooflijk werk waardoor ik mijn tempo kon behouden en geen tijd verloor. Het is goed voorbereiding op de Dakar. Iedereen was hier. Het neemt een deel van de last van onze schouders.”

2022 Rallye du Maroc
© Rallye du Maroc – Charly Lopez

In de categorie T5 won Gert Huzink (Riwald Dakar) de laatste etappe, maar het is Martin Macik (MM Technology) die de race wint voor Kees Koolen (Project 2030) en Tomas Vratny (Fesh Fesh). In de Open klasse reden de drie Audi RS S e-tron Evo 2-auto’s de hele race probleemloos – elke ochtend verplaatst achter de leiders – in een tempo vergelijkbaar met de beste FIA-auto’s.

Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing), 3e op de Rallye du Maroc, heeft de leiding genomen in het FIA-wereldkampioenschap met een voorsprong van 22 punten op Sébastien Loeb (Bahrain Raid Xtreme), de vorige leider. Sam Sunderland, 5e in Marokko en consistent gedurende de race, heeft zijn positie als leider versterkt (met 74 punten) en staat voor op de Monster Energy Honda-motoren van Pablo Quintanilla (op 52 punten) en Ricky Brabec (50 punten). Mason Klein (Rally 2), Alexandre Giroud (quad) en “Chaleco” Lopez (T3) hebben allemaal hun eerste plaats behouden in de T4-klasse, Rokas Baciuska (South Racing Can-Am) en Marek Goczał (Cobant-Energylandia Rally) zijn nu nek aan nek. Hoewel Martin Macik (MM Technology) de rally van start tot finish leidde, is Kees Koolen niettemin gekroond tot FIA rally-raid wereldkampioen in de categorie T5 (truck).


De titels in de andere categorieën worden beslist na afloop van de laatste etappe van het seizoen tijdens de Andalucía Rally van 18 tot 23 oktober.