Ekström leidt CUPRA-coup in Pau FIA ETCR

2022 FIA ETCR eTouring Car World Cup Mattias Ekström Pau

CUPRA EKS-coureur Mattias Ekström begon zijn FIA ETCR eTouring Car World Cup-campagne fantastisch bij de Infinite Reality Race FR op het Circuit de Pau Ville, terwijl CUPRA EKS de leiding had over het seizoen- opener door de top drie te veroveren na twee spannende DHL Super Finals.

De zon scheen op Pau toen Ekström tot koning van het weekend werd gekroond na een bijna onberispelijke vertoning van de winnaar van de FIA ​​ETCR-voorganger PURE ETCR. De enige faux pas van Ekström dit weekend was het achteruitrijden in de pitlane, waarvoor hij een boete kreeg van de stewards.

De Zweed reed de kwalificatiesessies van zaterdag door met de toptijd in zowel Q1 als Q2 van zijn poule FURIOUS en won vervolgens zijn kwartfinale met gemak terwijl zijn rivalen slaags raakten. Zondag daagde koel en vochtig aan en ondanks dat beide eerdere Pool FAST pole-sitters in de halve finale hun voordeel van de lijn verloren, vond Ekström geen probleem van zijn pole en reed naar de overwinning terwijl de actie achter hem plaatsvond tussen Azcona en Spengler.

2022 FIA ETCR eTouring Car World Cup Mattias Ekström Pau

Tweede in het klassement van het weekend was Ekströms CUPRA EKS-teamgenoot Adrien Tambay in Poule FAST, die het hele weekend indruk maakte met zijn aanpak en aanleg op een circuit waar hij van houdt. Tambay was perfect van de lijn in zijn ochtend Halve Finale en won zijn DHL Super Final op ongeëvenaarde wijze, want achter hem ging het niet zo goed als Battles volgden.

Derde in het klassement was Tom Blomqvist, die het hele weekend indruk maakte, maar het slachtoffer werd van Tambay vanaf zijn ochtendpole van de halve finale en achter Tambay eindigde in de Super Finale, ondanks constante druk van Maxime Martin.

Tijdens het Pau Motors Festival, waarvan Infinite Reality Race FR deel uitmaakte, bezochten meer dan 100.000 mensen de charismatische stad Pau aan de noordelijke rand van de Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk. Het Pau Motors Festival dat in de schijnwerpers stond, was een heropleving van en benadrukte nieuwe technologieën, met name vertegenwoordigd door het inaugurele evenement van de FIA ​​ETCR eTouring Car World Cup.

Hoewel de zon zeker voor driekwart van de CUPRA EKS-ploeg scheen, was het elders niet zo rooskleurig. De hoogst geplaatste niet-CUPRA EKS-coureur was Mikel Azcona van Hyundai Motorsport N, die zijn uiterste best deed om de strijd aan te gaan met voormalig teamgenoot Ekström in de finale en Pau met zeven punten op Blomqvist achterliet.

Bruno Spengler was de beste Romero Ferrari-coureur, genoot van geweldige gevechten en won zijn halve finale. Ook zijn teamgenoot Maxime Martin paste zich goed aan de reeks aan, ook bij zijn debuut.

Jean-Karl Vernay van Hyundai Motosport N was niet in staat om thuisglorie te behalen dankzij zijn diskwalificatie op zaterdag van zijn kwartfinale vanwege een verkeerde vermogensinstelling, maar zou betrokken zijn bij het grootste en meest controversiële incident van het weekend toen hij botste met Luca Filippi van Romeo Ferraris bij een incident waardoor de Giulia van de rest van de dag moest stoppen, waardoor Giovanni Venturini de kans werd ontnomen om deel te nemen aan zijn Super Finale.

2022 FIA ETCR eTouring Car World Cup Mattias Ekström Pau

Het incident – dat hier te zien is – werd geoordeeld dat er geen verdere actie van de stewards nodig was, ondanks de woede die werd geuit door de Romeo Ferraris-ploeg.

Elders moest Vernay’s teamgenoot Norbert Michelisz zijn Super Finale vanuit de pitlane starten vanwege een technisch euvel. Jordi Gené genoot niet van het einde van het weekend dat hij had gewild qua eindpositie en Kevin Ceccon was blij met zijn seizoensstart.

FIA ETCR eTouring Car World Cup-actie wordt over twee weken hervat met Race TR in Istanbul Park op 20-22 mei.

Weekend Driver Points 

Ekström           100 (FURIOUS)

Tambay           92 (FAST)

Blomqvist        79 (FAST)

Azcona            72 (FURIOUS)

Spengler         61 (FURIOUS)

Martin              56 (FAST)

Vernay            45 (FAST)

Michelisz         43 (FAST)

Gené               30 (FURIOUS)

Ceccon            28 (FURIOUS)

Venturini          24 (FURIOUS)

Filippi               15 (FAST)