WTCR helemaal klaar voor een avontuur in het Midden-Oosten

2022 WTCR FIA World Touring Car Cup

De WTCR − FIA World Touring Car Cup 2022 wordt beslist door twee evenementen in het Midden-Oosten, wanneer Bahrein en Saoedi-Arabië later dit seizoen voor het eerst de actieserie van Discovery Sports Events en de FIA ​​organiseren.

Met de volledige steun van respectievelijk de Bahrain Motor Federation en de Saudi Arabian Automobile and Motorcycle Federation, staat de WTCR Race of Bahrain gepland van 10-12 november als onderdeel van het FIA World Endurance Championship 8 Hours of Bahrain weekend, met de WTCR Race van het nachtrace-evenement van Saoedi-Arabië dat volgt van 25-27 november.

2022 WTCR FIA World Touring Car Cup

WTCR Race of Bahrain en WTCR Race of Saudi Arabia nemen deel aan de WTCR-kalender van 2022 in plaats van de geplande Azië-race in China, Macau en Zuid-Korea die dit jaar niet kon doorgaan vanwege beperkingen als gevolg van de wereldwijde gezondheidspandemie. De kalenderwijzigingen werden goedgekeurd door de recente vergadering van de FIA ​​World Motor Sport Council en vormen een grote kans voor het WTCR, dat nog nooit eerder het Midden-Oosten, een belangrijk motorsportcentrum, heeft bezocht.

Door het Bahrain International Circuit en Jeddah Corniche Circuit aan het schema van dit seizoen toe te voegen, zal de WTCR-titeljacht in 2022 worden beslist op twee Formula One Grand Prix-locaties die zijn gebouwd volgens de veiligheidsnormen van de FIA ​​Grade One. Nu het WTCR deelneemt aan het FIA World Endurance Championship-evenement in Bahrein, zullen er twee FIA-wedstrijden op wereldniveau op hetzelfde tijdschema verschijnen.

Inderdaad, de inaugurele WTCR-race van Bahrain, die wordt georganiseerd in samenwerking met WEC-promotor Le Mans Endurance Management, zal één race bevatten op vrijdag 11 november en de tweede race volgt op de ochtend van zaterdag 12 november voorafgaand aan de 8 uur van Bahrein WEC seizoensfinale begint later op de dag. De inaugurele WTCR-race van Bahrain zal gebruik maken van de volledige 15-corner, 5,412 kilometer lange Grand Prix Circuit-lay-out van Bahrain International Circuit.

2022 WTCR FIA World Touring Car Cup

Het eerste bezoek van het WTCR aan Saoedi-Arabië brengt ondertussen voor het eerst internationale toerwagenactie naar het land voor een paar spannende nachtraces die worden gepromoot door Saudi Motorsport Company. De serie zal de eerste zijn die een alternatief circuit van 3.450 kilometer gebruikt, dat onlangs is gehomologeerd en geselecteerd omdat het ontwerp op maat is gemaakt voor bumper-tot-bumper, van deurkruk tot deurkruk FIA World Touring Car-races.

WTCR Race of Bahrain telt als ronde 15 en 16 van het seizoen 2022, terwijl WTCR Race of Saudi Arabia de rondes 17 en 18 zal vormen. De beslissing om geen derde vervangend evenement toe te voegen als ronde 19 en 20 werd genomen na overleg met de teams en is louter gebaseerd op financiële overwegingen.

Alan Gow, voorzitter van de FIA ​​Touring Car Commission, zei: “Het feit dat twee locaties van wereldklasse, zoals het Bahrain International Circuit en Jeddah Corniche Circuit, deelnemen aan de WTCR − FIA World Touring Car Cup-kalender is een positieve ontwikkeling voor de serie. Het is ook geweldig om eindelijk een gezamenlijk evenement te hebben met het FIA World Endurance Championship. Ondanks duidelijke verschillen in auto’s en raceduur, behoren toerwagens en sportwagens tot dezelfde familie van racen met gesloten cockpits. Er zijn altijd cross-overs geweest tussen de twee en coureurs hebben de neiging om van de ene discipline naar de andere over te schakelen. Dit zal ook iets speciaals zijn voor de fans, de media en zou beide promotors de mogelijkheid moeten bieden om een ​​aantal interessante promotionele activiteiten te doen.”

Jean-Baptiste Ley, WTCR-directeur, Discovery Sports Events, zei: “Toen duidelijk werd dat aanhoudende reisbeperkingen als gevolg van de wereldwijde gezondheidspandemie het doorgaan van de geplande Azië-etappe onmogelijk maakten, hebben we onze focus verlegd naar de alternatieve kalenderopties die we hadden. parallel aan gewerkt. De kans om te racen in een nieuwe maar belangrijke regio voor de serie op twee locaties van wereldklasse was daarom buitengewoon aantrekkelijk en we waren erg verheugd om de inaugurele WTCR Race van Bahrein en WTCR Race van Saudi-Arabië die in november plaatsvinden, af te ronden.

“We danken de FIA, de Saudi Arabian Automobile and Motorcycle Federation, Saudi Motorsport Company en in het geval van het evenement in Bahrein, de Bahrain Motor Federation, het Bahrain International Circuit en onze partners bij ACO via Le Mans Endurance Management. We werken al nauw samen met de ACO op de 24 Heures Motos, een ronde van het FIM Endurance World Championship voor motorfietsen die we ook promoten, en we zijn verheugd deze alliantie uit te breiden naar een andere categorie.

“We danken ook DHL, onze officiële logistieke partner, en de andere belangrijke belanghebbenden van het WTCR, met name de teams, coureurs, raceafdelingen voor klanten en leveranciers voor hun niet-aflatende steun en geduld. We kunnen nu uitkijken naar wat volgens ons een spannende en passende afsluiting van het seizoen 2022 zal zijn en we hopen van harte dat onze fans genieten van de show.”

Sherif Al Mahdy, Chief Commercial Officer van het Bahrain International Circuit, zei: “Het is een grote eer voor ons om WTCR te organiseren voor zijn debuut in het Midden-Oosten en ook de eerste keer dat het naast het World Endurance Championship zal verschijnen. De unieke combinatie van toerwagen- en sportwagenraces zal voor een spannend spektakel zorgen voor fans in Bahrein en over de hele wereld en we kijken ernaar uit om later dit jaar deelnemers te verwelkomen.”

ZKH Prins Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal, voorzitter van de Saudi Automobile and Motorcycle Federation en voorzitter van de Saudi Motorsport Company, zei: “We zijn verheugd om later dit jaar voor het eerst de FIA ​​World Touring Car Cup te organiseren en zijn de FIA ​​en Discovery Sports Events enorm dankbaar voor hun hulp om dit mogelijk te maken. De komst van een nieuwe raceserie van wereldformaat in Saoedi-Arabië bevestigt de omvang van de transformatie van het Koninkrijk tot een centrum voor motorsport in de regio en versnelt de voortgang die we zien als gevolg van het hosten van dergelijke grote evenementen. Alleen al dit jaar waren we de thuisbasis van de Dakar Rally, Formula E en Extreme E-evenementen. Daarnaast organiseerden we in maart voor de tweede keer de Formule 1 op het Jeddah Corniche Circuit. We kijken nu met veel enthousiasme uit naar het voortzetten van deze reeks successen door de seizoensfinale van de FIA ​​World Touring Car Cup te organiseren op ons nieuw geconfigureerde circuit.”

WTCR-titelrace wijd open op weg naar het Midden-Oosten
Na de inaugurele WTCR-race van Alsace GrandEst op Circuit l’Anneau du Rhin, die plaatsvond van 6/7 augustus, is Mikel Azcona de Goodyear #FollowTheLeader met een voorsprong van 35 punten in de voorlopige titelvolgorde. Met een maximum van 65 punten voor elk evenement, is de winnaar van de WTCR-titel van 2022 echter nog lang niet beslist, aangezien de serie zijn zomervakantie voortzet. Ook de WTCR − FIA World Touring Car Cup for Teams is verre van geregeld en wordt momenteel geleid door BRC Hyundai N Squadra Corse.

Zeevracht biedt duurzame transportoptie voor WTCR
De WTCR-auto’s, reserveonderdelen, banden, brandstof en andere uitrusting zullen per zeevracht naar het Midden-Oosten worden vervoerd in overeenstemming met de toezegging van Discovery Sports Events om de meest duurzame reisoptie te gebruiken die beschikbaar is in het kader van haar verplichtingen als houder van de FIA’s Three Star Environmental Accreditatie. Deze werd in mei 2021 uitgegeven na een rigoureus auditproces in overeenstemming met het milieucertificeringskader van de motorsportwereld. Alle logistieke operaties worden beheerd door de officiële logistieke partner van het WTCR, DHL.

WTCR − FIA World Touring Car Cup resterende 2022-evenementen
Rondes 15 en 16: WTCR Race of Bahrain, Bahrain International Circuit, 10-12 november
Rondes 17 en 18: WTCR-race van Saoedi-Arabië, Jeddah Corniche Circuit, 25-27 november**
**Onder voorbehoud van ondertekening van de overeenkomst voor evenementpromotor

images © WTCR